Jahiturism on riigimetsa majandamise keskuse (RMK) jahimajandusosakonna peamisi sissetulekuallikaid, vahendas ETV24 Aktuaalset kaamerat.

Jahipäeva paketi hind on umbes kolm tuhat krooni. Põdrapulli trofeehind algab 7000 ja metskuldi trofeehind 4000 kroonist. Põllumehed arvavad, et ulukite arvukust püütakse riigimetsas meelega kõrgel hoida, et jahituristil oleks saagiõnne.

Aga ühe õnn on teise õnnetus. Metssigu on Raplamaal nii palju, et mitmed põllud on üles küntud, suur osa saagist jääb põllumeestel saamata.

"Kõige hullem osa ongi see, kus praegu jääb kaks hektarit täitsa võtmata. See on nii ära tuhnitud, et sealt ei ole mõtet midagi võtta enam," kurtis talupidaja Mait Värk. "Mul on siin ligi 40 tonnised saagid, nüüd korrutada see mingi summaga, kahe või kolme krooniga, siis tuleb päris suur summa."

Ulukiuurija, metsakaitse- ja metsauuenduskeskuse juhataja Peep Männil on põllumeestega nõus: metssigade arvukust hoitakse mõnel pool kunstlikult kõrgel.

"Üldiselt on nii küll, et metssigade puhul on meil arvukus kõrgem nendel aladel, kus tegeldakse jahiturismiga," rääkis Männil. "Metssigade arvukus sõltub väga palju lisasöötmisest ja selge on see, et seal kus jahiturismiga tegeldakse, seal liigub rohkem raha ja on võimalus ka lisasööta anda, ja hoitakse kunstlikult kõrgemal see, et teenida suuremat tulu."

"Kui meil oleks viis siga põllul, ma ei ütleks ühtegi paha sõna," ütles Mait Värk. "Aga iga tavaline jahimees näeb 70 siga ühe õhtuga. See on liig mis liig!"

RMK jahimajanduse osakonna juht Kalev Männiste ütles Aktuaalsele kaamerale, et jahimaade majandamine käib riigimetsades seaduste järgi ja kui põllumehed oma põlde kuidagi metsloomade rünnakute vastu ei kaitse, siis on nad ise süüdi kui sead saagi öösel ära söövad.