Härra Strandberg, Te toetasite täna ainsa roheliste erakonna esindajana allikakaitseseaduse eelnõud. Miks?

Ma ei saa küsimusest aru - eelnõu poolt hääletas ju 51 inimest. Kas Te küsite nende kõigi käest, miks nad poolt hääletasid?

Aga minu põhjus on väga lihtne – eile toetasin selgelt seda, et eelnõu lugemiselt välja võetaks ja komisjoni tagasi saadetaks. Eile seda ei sündinud ja ma olin väga kurb.

Samas olen kogu aeg öelnud, et meedia ja nende, keda meedia käsitleb, suhe peaks olema võlaõiguslikult selgemal alusel. Kui seda eelnõud poleks vastu võetud ja oleks uuesti arutusele läinud, siis ei oleks praegune riigikogu koosseis seda enam arutuda jõudnud, see oleks võtnud liiga kaua. Mina olen aga valmis - kui on selgeid kommentaare või täiendusi – sellele seadusele kasvõi nädala pärast esitama parandusettepanekuid.

Ma arvan, et nende järgi võiks vajadus tekkida ühel juhul – siis, kui selgub, et selle eelnõuga on tehtud väga suur viga. Samas ei tundu mulle, et olukord, mis nõuaks veidi tagatuma info esitamist, saaks kedagi kahjustada. Kui meedia kirjutab tõde ja ainult tõde, ei ole ka sõnavabadusega probleeme.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Taustaks: allikakaitseseaduse hääletustulemused

Täna oli allikakaitseseaduse kolmandal lugemisel hääletuseks kohal 90 ja puudu 11 riigikogulast. Hääletusest võttis osa 64 saadikut ja hääletamisest loobus 26.  Hääletuse tulemusena slegus, et allikakaitseseaduse poolt oli 51 ja vastu 12 riigikogulast. Erapooletuks jäi üks saadik.

Seaduse vastuvõtmiseks oli tarvis 51 häält. Allikakaitseseaduse eestvedajad koalitsioonierakonnad said täna riigikogus kahe peale kokku 49 häält. Ülejäänud kaks vajalikku toetushäält tulid neile fraktsioonita saadikult Tarmo Männilt ja roheliste liidrilt Marek Strandbergilt.

Reformierakonna 31 saadikust oli kohal 30 liiget, kellest kõik hääletasid eelnõu poolt.
Kõik Isamaa ja Res Publica liidu fraktsiooni 19 saadikut olid kohal ja nad kõik hääletasid eelnõu poolt.

Keskerakonna 28 saadikust oli kohal 25 inimest. Nad kõik otsustasid hääletamisest loobuda.

Sotsiaaldemokraatide kümnest saadikust oli kohal kuus saadikut. Kohalolnud neli saadikut hääletasid eelnõu vastu.

Roheliste kuuest saadikust oli kohal viis, kellest hääletas eelnõu poolt üks saadik, kolm olid vastu ja üks loobus hääletamast.

Kuuest fraktsioonita saadikust kaks puudusid ja kaks olid eelnõu vastu, lisaks oli üks saadik oli eelnõu poolt ja teine jäi erapooletuks.