Sotsiaalministeeriumi meedianõunik Jana Rosenfeld ütles Päevaleht Online’ile, et gripiepideemia väljakuulutamiseks peab nädalane ülemiste hingamisteede haigusjuhtude arv ületama tavapärast 1,5-kordselt.

Statistika põhjal tähendab see seda, et kui haigestunuid on nädalas rohkem kui 18 000, kuulutatakse välja epideemia. Eelmisel nädalal oli Rosenfeldi sõnul ülemiste hingamisteede haigustesse haigestunuid 10 000 ümber.

Seega ei ole gripiepideemia väljakuulutamine kindlasti mitte tundide ega ka päevade küsimus, aga see võib juhtuda järgmisel nädalal, sõnas ta.

Ministeerium: epideemia tuleb

Haigestumine näitab aga jõudsalt kasvavat trendi. Tervisekaitseameti materjalidest selgub, et eelmisel nädalal pöördus arstide poole ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu 9934 haigestunut, mida on 61 % võrra enam kui möödunud nädalal. Haigestumine kasvas kõikides maakondades.

„Kõik märgid näitavad, et varsti tuleb tervisekaitseinspektsioonilt kas sõnum, et meil on mõnedes Eesti piirkondades või üle-eestiliselt ülemiste hingamisteede viirushaiguste epideemia,” sõnas sotsiaalministeeriumi asekantsler Ivi Normet.

Kui epideemia välja kuulutatakse, ei hakata Normeti sõnul inimeste liikumisvabadust piirama, riigipiiri ei suleta ja kuskil karantiini ei kehtestata, sest gripp, ka uus gripp, ei ole eriti ohtlik nakkushaigus, erinevalt näiteks tuberkuloosist.

Epideemia korral tegelevad haiglad vaid raskete haigetega

„Tavapärases elus toimub epideemia puhul kaks muudatust. Esiteks tekib õigus ajutiselt peatada koolides ja hoolekandeasutustes töö ning haiglates piiratakse külastamist. Teiseks – soovitame massiüritused ära jätta,” selgitas Normet epideemia väljakuulutamisest tulenevaid muutusi.

Ka tervishoiuasutuste töö korraldatakse tema sõnul epideemia puhul ümber. Kõik plaaniline nii perearstide kui haiglate töös lükatakse edasi ja abi osutatakse ainult rasketele haigetele.

„Kui saab mõni ravim, seade või tarve saab kohapeal otsa, on olemas riiklikud varud ja neid saab epideemia korral kasutusele võtta. Kui epideemia korral tehakse ületunnitööd, siis seda on võimalik tasustada haigekassa 200 miljonilisest riskireservist,” rääkis Normet.