Hoolimata asjaolust, et seadusloome on üks ministeeriumite põhifunktsioone, otsustas sotsiaalministeerium tellida advokaadibüroolt kahe ja pool miljoni krooni eest seadusemuudatuse.

OÜ Advokaadibüroo Raidla ja Partnerid võitis ainsa osalejana sotsiaalministeeriumi korraldatud riigihanke “E-tervise projektide rakendamiseks vajalike muudatuste tegemine õigusruumis”, teenides sellega 2 521 680 krooni.

Ministeeriumi enda sõnul on erafirmadelt seaduseelnõu tellimine pigem väga erandlik juhtum, kuna üldjuhul valmistavad neid ette siiski riigiameti enda töötajad.

Raha seadusemuudatuse eelnõu tellimiseks tuli Euroopa Liidu tõukefondide toetustest. Sotsiaalministeeriumi pressi-    esindaja Eli Lillese sõnul olid toetused mõeldud mitmele projektile, mille raames korraldati 12 riigihanget, nende seas ainult üks õigushange, mille võitjaks tuligi advokaadibüroo Raidla ja Partnerid.

Välist abi ei vaja

Ministeeriumitest suurima õigusloomega justiitsministeerium enda kinnitusel välist abi ei kasuta ning selleks pole ka vajadust.

“Mis puudutab seaduseel-nõude tellimist advokaadibü-roost, siis justiitsministeerium sellist praktikat ei harrasta,” kinnitas ministeeriumi õiguspoliitika asekantsler Urmas Volens.

“Küll aga oleme kaasanud eelnõude koostamise töögruppidesse eksperte nii ülikoolidest, kohtutest kui ka advokatuurist,” selgitas Volens.

Kommentaar

Ain Seppik

riigikogu õiguskomisjoni liige

Juhtumit, kus ministeerium tellib seadusemuudatuse erafirmalt, ei saa just pretsedendituks pidada, kuid samas ei ole ma sellisest olukorrast varem ka väga palju kuulnud.

Kui endal võimsust ei jätku, siis tuleb kasutada abi, samas peaks ministeerium tegelikult siiski oma jõududega hakkama saama. Ma olen mõnevõrra üllatunud.

Erakätes valminud seadusemuudatuse taga on raske näha poliitilist tahet. Loodan, et see päris tavapäraseks ei muutu, sest siis kaob riigiaparatuuri mõte ära.”