OÜ Advokaadibüroo Raidla ja Partnerid võitis ainsa osalejana sotsiaalministeeriumi korraldatud riigihanke „E-tervise projektide rakendamiseks vajalike muudatuste tegemine õigusruumis”, teenides sellega 2 521 680 krooni.

Ministeeriumi enda sõnul on seaduseelnõu tellimine erafirmadelt pigem väga erandlik juhtum, kuna reeglina valmistatavad neid ette siiski riigiameti enda töötajad.

Raha seadusemuudatuse eelnõu tellimiseks tuli erinevatest Euroopa Liidu struktuurifondide toetusest. Sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Eli Lillese sõnul oli toetus mõeldud mitmetele projektidele, mille raames viidi läbi 12 riigihanget, nende seas ainult üks niinimetatud õigushange, mille võitjaks tuligi advokaadibüroo Raidla ja Partnerid.

Justiitsministeerium välist abi ei vaja

Ministeeriumitest suurima õigusloomega justiitsministeerium enda kinnitusel välist abi ei kasuta ning selleks pole ka vajadust.

“Mis puudutab seaduseelnõude tellimist advokaadibüroost, siis justiitsministeerium taolist praktikat ei harrasta,” kinnitas ministeeriumi õiguspoliitika asekantsler Urmas Volens Päevaleht Online’ile.

„Küll aga oleme kaasanud eelnõude koostamise töögruppidesse eksperte nii ülikoolidest, kohtutest kui ka advokatuurist,” selgitas Volens.

Seppik: selle seaduse taga on raske näha poliitilist tahet

Riigikogu õiguskomisjoni liige Ain Seppiku sõnul ei saa juhtumit, kus ministeerium tellib seadusemuudatuse erafirmalt just pretsedendituks lugeda, kuid samas ei ole ta sellisest olukorrast varem ka väga palju kuulnud.

“Kui endal võimsust ei jätku, siis tuleb kasutada abi,” selgitas Seppik, kuid lisas, et tegelikult peaks ministeerium siiski oma jõududega hakkama saama. “Ma olen mõnevõrra üllatunud.”

Opositsiooni kuuluva Seppiku sõnade kohaselt on erakätes valminud seadusemuudatuse taga raske näha poliitilist tahet.

„Loodan, et see päris tavapäraseks ei lähe, sest siis kaob riigiaparatuuri mõte ära,” arvas Seppik.