Eile lubasid koalitsioonipartnerid, et ministriportfellid peavad saama selgeks reedeks, sest nädalavahetusel kogunevad juba erakondade volikogud koalitsioonilepet arutama.

Endist viisi kinnitasid läbirääkijad, et ikka on veel vara valitsuse koosseisust kõnelda, sest mitu leppepunkti on veel arutamata. Ent kui reedeks loodetakse nii leppe kui ka ministriportfellidega ühele poole jõuda, siis peab kabineti jaotus olema peaministril juba valmimas, et sellega hiljemalt kolmapäeval partnerite ette tulla.

Ministripuudust pole

“Eks me oleme kõik nii kõvad mehed, et allapoole ei laskuks,” viskas eilsel pressikonverentsil nalja sotsiaaldemokraatide liider Ivari Padar, kui küsiti, mitu tulevast ministrit praegu ajakirjanike ees seisab. Rivis olid tema kõrval veel Mart Laar Isamaa ja Res Publica Liidust, Rein Lang Reformierakonnast ja rohelistest Agu Kivimägi. Teadagi – ministrikandidaate on kõigil kolm korda nii palju kui kellelgi tegelikult valitsuses kohti hakkab olema.

Kivimägi tõdes hiljem, et tema ministritooli poole ei küünita ja rohelised on selles küsimuses oma kuue kohaga parlamendis tagasihoidlikul positsioonil. Kohtade jaotuses liiga valjult osalema nad ei hakka. Ilmselgelt ei igatse nad keskkonnaministri kohta, mida justkui nende osaks peetaksegi. Tõenäoliselt maanduvad rohelised ühel portfellita ministri positsioonil.

Möödunud nädalal lobises peaminister Andrus Ansip välja, et valitsuse ja riigikogu juhatuse 16 koalitsioonikohta jagunevad järgmiselt: seitse  Reformierakonnale, viis IRL-ile, kolm sotsiaaldemokraatidele ja üks rohelistele. Kuidas see valdkonniti välja võiks näha, selle kohta on vaid unistused, spekulatsioonid ja mõned enam-vähem loogilised variandid.

Reformierakonna partnerid tulevases valitsuses tunnistavad nagu ühest suust, et valitsuse moodustamisel on jäme ots Ansipi ja tema partei käes. Võimalik, et Ansip esitab kolmapäeval koalitsioonikaaslastele juba kokku seatud paketid: võtke või jätke.

Võib ka nii minna, et järjest hakatakse ministrikohti alanevas järjestuses jagama: esimene – peaminister reformile, teine – välis- või rahandusminister IRL-ile, kolmas – rahandus- või majandusminister sotsiaaldemokraatidele jne üha uuele ringile ja üks koht ka rohelistele. Selle variandi jaoks paistab aga aega nappivat. 26. märtsil kavatsetakse ju koalitsioonikokkuleppele pidulikult alla kirjutada ning enne seda peavad kokkulepe ja ministrid läbima erakondade volikogud.

Kolm soovijat kohale

Riigikogu aseesimehe koht peaks üsna kindlalt jääma ka uues koosseisus reformierakondlasele Maret Maripuule. Riigikogu esimehe haamer võiks aga kuuluda IRL-ile, kuid neil on sinna lausa kolm pretendenti: Ene Ergma, Jaak Aaviksoo ja Peeter Tulviste. Valimistel Jõgeva- ja Tartumaal, Rahvaliidu ja Villu Reiljani pärusmaal suurepärase tulemuse teinud Ergmal on lisaks kogemusele ka moraalne õigus koht aastase vaheaja järel tagasi saada.

Esimene suur vaidlus- ja läbirääkimiskoht on IRL-i esimese mehe Laari ministriportfelli sisu. Peaaegu enesestmõistetavalt kõneldakse Laarist kui välisministrist. Aga siin on üks “aga” ja see on senine välisminister Urmas Paet, kelle positsioon Reformierakonnas on nii tugev, et peaminister peab tema soovi kindlasti arvestama. Välisministri ametist unistavat kuuldavasti ka Reformierakonna värskelt üles töötatud naispoliitik Keit Pentus.

Laar, kes ilmselt valmistub kahe aasta pärast välja vahetama Siim Kallast Brüsselis, võiks sobivaks pidada ka kohta Suur- ja Väike-Ameerika tänava vahel ehk rahandusministeeriumis. Tema ambitsioon võiks olla Eestisse euro toomine, mis oleks Brüsseli jaoks suurepärane stardiplatvorm. Jõulise reformijana tuntud Laar saaks sellega hakkama ning päästaks Ansipi häbist, mis teda eurole ülemineku edasilükkamise pärast on saatnud juba üle aasta.

Tugevat ministriportfelli soovivad saada ka sotsiaaldemokraadid oma esimehele Ivari Padarile, kes ise hääl meelel naaseks põllumajandusministeeriumi. See ei vasta paraku erakonna soovile. Padarile jääks üle majandus- ja kommunikatsiooniministri portfell. Kui aga Laarist ei saa rahandusministrit, siis oleks ka see tool Padarile paras.

Justiitsministrina loodab jätkata Rein Lang, aga ta võib olla valmis ka mõne muu ministeeriumi, näiteks siseministeeriumi etteotsa asuma. Kindel on, et valitsuskabinetis näeme teda endiselt.

Roheliste portfell lahtine

Kaitseministri portfelli surutakse ilmselt sotsiaaldemokraatidele ehk Sven Mikserile. Sotsid ja Mikser saavad isegi väga hästi aru, milline eelmise valitsuse käkk neid seal ees ootab. Alustades pronkssõdurist, millega toimetamine on vastselt lükatud kaitseministri kaela. Miks peaks Mikser tahtma seda kõrvetavat suppi helpida? Senine minister Jürgen Ligi kindlasti jätkaks, kuid selle koha peal lähevad tema erakonna ja IRL-i arvamused teravalt lahku.

Siseministeeriumi etteotsa võib IRL-ist asuda nii pikaajalise maavanema kogemusega Helir-Valdor Seeder kui ka endale kindlasti väärt kohta lootev Jaak Aaviksoo.

Haridusministri kohale võib sotside leerist naasta Peeter Kreitzberg, aga sama võib teha ka Tõnis Lukas IRL-ist. Kodulinna Tartusse saaks jääda Laine Jänes, kui ta loobuks unistusest  tulla Tallinna kultuuriministeeriumi juhtima.

Kultuuriministrit pakuvad omalt poolt ka sotsid – teatrijuhti ja näitlejat Indrek Saart. Ilmselt saavad sotside portfellid enne otsa, kui kultuuriministrini jõutakse.

Põllumajandusministri kohale võib pretendeerida roheline Aleksei Lotman, aga ka näiteks Helir-Valdor Seeder.

Sotsiaalministri portfelli surutakse mõttemängudes sotsiaaldemokraatidele – Eiki Nestorit meenutatakse tema eelmisest ametiajast üha kiitvamalt. Eelmises riigikogus enim sõna võtnud Nestor ise eelistaks jääda riigikogusse. Aga nagu Padar tema kohta ütles: “Nestorist oleks igal pool kasu ja teda tahaks isegi Ansip valitsusse enda kõrvale.”

Sotsidel on sellele kohale ka teine soovija – Kadi Pärnits, kuid võimalik, et selle ministeeriumi etteotsa asub hoopis poliitika tipus esimesi tegusid alustav Keit Pentus. See oleks noorele naisele paras pähkel ja võimalus end hooliva reformierakondlasena tõestada.

Teadmata lood on keskkonnaministeeriumiga, mida rohelised ei taha ja ehk ei saakski. Ju see Reformierakonna paketti liidetakse. Kas selle koha võtab läbirääkimistel olulist rolli mängiv Meelis Atonen? Või piirdub ta riigikogus fraktsiooni esimehe rolliga? Läänemaalt võivad reformierakondlased tagasi tuua endise keskkonnaministeeriumi kantsleri Sulev Vare.

Tõenäoliselt muutuvad uues valitsuses portfellita ministrite valdkonnad. On räägitud kodanikuühiskonna teemadega tegelemise vajadusest – võib-olla regionaalministri asemel. See koht sobiks rohelistele ja selle võib saada endine Rohelise Värava toimetaja Toomas Trapido.

Rahvastikuministrina võib jätkata Paul-Eerik Rummo.

Uus valitsus

Võimalikud ministrid

uues valitsuses:

•• Peaminister – Andrus Ansip

•• Rahandusminister – Mart Laar/ Ivari Padar

•• Välisminister – Urmas Paet/Mart Laar/ Keit Pentus

•• Justiitsminister – Rein Lang

•• Majandusminister – Ivari Padar/Jaak Aaviksoo

•• Kaitseminister – Sven Mikser

•• Kultuuriminister – Laine Jänes/Indrek Saar

•• Siseminister – Helir-Valdor Seeder/Jaak Aaviksoo

•• Sotsiaalminister – Eiki Nestor/Keit Pentus/ Kadi Pärnits

•• Põllumajandusminister – Aleksei Lotman/Helir-Valor Seeder

•• Keskkonnaminister – Sulev Vare/Taavi Veskimägi

•• Haridusminister – Peeter Kreitzberg/ Tõnis Lukas/Laine Jänes

•• Portfellita minister – Toomas Trapido

•• Portfellita minister – Paul-Eerik Rummo