“Võistlustööde kunstiline ja arhitektuuriline tase ei olnud nii kõrge, kui võis eeldada,” lausus konkursi ;ürii aseesimees Kalle Vellevoog. “Finaali jõudnutest pole ükski töö selline, mida me saaksime kasutada üks ühele. Kindlasti teeme iga töö osas ettekirjutusi, mis aitaks ideid edasi arendada.”

Liiga palju lollust. Arhitektide liidu juht Vellevoog märkis, et pakutud eskiislahendused olid Eesti keskmisel tasemel. “Paraku oli lollust ja lihtsalt naljategemist taolise mastaabiga konkursi jaoks liiga palju,” lisas žürii aseesimees.

*ürii liikme Trivimi Velliste sõnul ei olnud võistlustööde hulgas ühtegi silmatorkavat kavandit. “Kahju, et ei olnud ühtegi säravat tööd, mis teistest erinev oleks olnud,” lausus Velliste. “Mul tekkis isegi kahtlus, kas Eesti kõige säravamad loomeinimesed konkursil üldse osalesid.”

Velliste kinnitusel tuleb monumendi õige lahendi leidmiseks veel tugevalt tööd teha. “Tööde pakkujate fantaasia läks liiga mitmesse harru, millest ükski polnud ideaalne,” ütles ta.

*üriisse kuuluv literaat Enn Soosaar ütles, et temale tõid pakutud tööd pettumust.

“Midagi väga ilusat seal polnud,” kinnitas ta. “Ainsa välismaalasena žüriisse kuuluv prantslane Bernard Gerboud väitis küll, et on mitu huvitavat tööd, kuid pidasime seda pigem komplimendiks. Kui talt täpsustust küsisime, jäi ta ikkagi varemöeldu juurde,” sõnas Soosaar.

Bernard Gerboud on Eesti Päevalehele öelnud, et võistlustööde tase üllatas teda, kuna pakuti kõikvõimalikke lahendusi. “Iseasi, kas vabadust üldse peakski kujutama sümbolina, sest see on üks avatud idee,” ütles Gerboud.

Lang: jama tekib vaid üle minu laiba. Abilinnapea Rein Lang ütles, et ta on üliskeptiline Vabaduse monumendi püstitamise suhtes järgmisel aastal. “Isegi kui oleks väga hea kavand, tuleb siiski arvestada pingelist eelarvekoormust, mis monumendi jaoks raha ette ei näe,” viitas Lang. “Ja olen valmis kinnitama, et ainult üle minu laiba tekib nii tähtsa objektiga mingi jama.”

Tallinna Vabaduse väljaku lähedusse rajatava monumendi konkursile laekus ligi 130 eskiiskavandit. Kõigi kümne finaali pääsenud töö autorid saavad kavandi arendamiseks linnavalitsuselt auhinnaraha 25 000 krooni.