"Tavapäraselt täidavad shamaanid rituaali ja siis lähebki elu paremaks. Sellise tegevuse puhul on teadvus välja lülitatud. Arvan, et tänapäeva inimesele pole sellist teatrit enam tarvis, ta mõistab vaimseid asju päris hästi, " selgitab moodne shamaan uuenduste vajalikkust.

Shamaaniks hakkama sundisid Vanaküla tema enda eluprobleemid: "Jooksin mööda nõidu, aga sealt lahendust ei saanud. Neil lihtsalt puudusid vajalikud kogemused. Lõpuks võtsingi ise asja käsile." Esmalt tegi shamaan terveks oma vanaisa: "Olin natuke enne harjutanud ka. Toppisin ta energiat täis ja ta hakkas jalutama."

Igapäevast elatist teenib Vanaküla tavalisel palgatööl, sest raha pärast ta shamaan olla ei soovi: "Kui ma tahan oma tööd hästi teha, siis ma ei pruugi olla meeldiv. Raha pärast peaksin aga kliente hoidma."

Kõigepealt tuli karu

"Shamaanimaailm eksisteerib natuke teistmoodi kui füüsiline maailm," püüab Hannes Vanaküla selgitada enda vaimusilmas toimuvat. "Esimesena tuli minu juurde karu," mäletab ta. Kui loomad juba järjest hakkasid silme ette kerkima, hakkas Vanaküla nende tähendus juba tõsisemalt huvitama. Ta laotab lauale uurimistöö tulemusena valminud tohutu tabeli, millel loomanimed ringikujuliselt süsteemi paigutatud. "See on füüsilise maailma peegeldus teises keeles. Loomad on erinevad jõud, mis tulevad meie enda seest. Alateadlikult arendame endas omadusi, mida meil elus tarvis läheb. Kui inimene tegeleb näiteks juhtimisega, siis tugevdab ta endas lõvi omadusi." Loomamaailmast Vanaküla enda sõnul kõigile inimestele ei räägi, sest see info pole kõigile jõukohane: "Tavalisele inimesele ma tõlgin oma nägemused inimlikku keelde."

Mõnikord näeb Vanaküla asju, mille tähendusest ta isegi aru ei saa: "Näiteks nägemust Viiuldajast pole ma seniajani suutnud lahti mõtestada." Shamaani arvates näitab see, et ta peab enda kallal veel tööd tegema. Võib juhtuda, et kõigile abi anda ei oskagi. "Teistele saad anda ikka üksnes seda, mida sinus endas on."

Õppida võib kõigest

"Haigus tekib inimesel siis, kui tal on sisemise energia puudus. Kui mõnes hinge-

osas on häire, siis tekib häire ka vastavas kehaosas," selgitab Vanaküla. Tervendada suudab shamaan enda sõnul seetõttu, et näeb peale füüsilise keha ka inimese tuuma ja seega hädade algpõhjust.

"Inimesed on maha matnud oma individuaalsuse, püütakse olla ühiskonna meele järgi," püüab Vanaküla oma abivajajaid iseloomustada. "Teised peaksid justkui tegema seda, mida sina soovid. Heade suhete võti on tegelikult väga lihtne: teed selgeks, mis on teisel sulle pakkuda ja mis on pakkuda sul endal." Ometi ei jää Vanaküla passiivseks kõrvaltvaatajaks, kui mõnel naisel näiteks mees teise juurde jookseb. Tema sõnul kasutavad mõned kaaskodanikud salakavalalt armumaagia võtteid. "Inimest on tegelikult väga lihtne panna enda järele jooksma," kinnitab shamaan. "Piisab ainsast juuksekarvast, et selle omanik sõna otseses mõttes oma hinge järgi hakkaks jooksma." Vanaküla sellist teguviisi salli: "Kui ikka keegi lausa väevõimuga teise ellu tungib, tehakse üks-null ja lõpetatakse selline käitumine."

Elus tehtud vigu soovitab Hannes Vanaküla mitte kahetseda: "Antud hetkel käitusid täpselt nii, nagu suutsid otsustada. Kui keegi sind võitis, oli ta järelikult milleski sinust parem. Õpi temalt seda tarkust ja liida enda omaga, siis oled võitja sina."