“Me ei saa taganeda seisukohast, et kõik lapsed saaksid 300 krooni toetust,” rääkis Mõõdukate aseesimees Rein Järvelill. “Paneme selleks paberile oma nägemuse tulude prognoosi suhtes, eeskätt tuleb mõnesaja miljoni kroonine vahe sisse käibemaksu prognoosis.”

Samas viitas Järvelill ka erinevatele kombinatsioonidele või kompromissvariantidele.

Järvelill ei soostunud kommenteerima, kui teravaks võib eelarve protsess minna jätkuvate vastuolude tõttu. “Ei tahaks erinevaid stsenaariume maalida, see võiks näida väljapressimisena,” lausus ta. “Me asume läbirääkimistesse ja vaevalt see pingeid tekitab.”

Rahandusminister Siim Kallas andis mõista, et Mõõdukate seekordne kava võib jääda hüüdja hääleks kõrbes. “Lapsehooldustasu tõstmist toetan igati. Hetkel on küsimus aga väga proosaline - selleks ei jätku raha,” rääkis Kallas. “Oleme kulutanud raha paljude teiste prioriteetide peale, näiteks tulumaksuvaba miinimum, puuetega inimesed, pensionid ning küsimus on ressurssides.”

Kallase hinnangul on 2003. aasta eelarvet silmas pidades toetuste tõstmine juba reaalne.

Muutusi võib eelarvesse tuua riigikogu, eelnõu ja seletuskiri esitatakse riigikogule 26. septembril.

“Pean õigeks, et koalitsioon langetaks selles küsimuses konsensusliku otsuse,” kommenteeris Kallas. “Arvan, et üksmeelele ka jõutakse.”

“Lastetoetuste näol on tegemist hetkel kõige suurema lahkheliga,” kinnitas rahandusministeeriumi avalike suhete juht Hanna Hinrikus. “Teisipäeval esitab rahandusministeerium valitsusele siiski tasakaalus eelarve, lõpliku otsuse teeb valitsus.”

Mõõdukad pooldavad pikka aega lastetoetuste diferentseerituse kaotamist ning lastetoetuste tõstmist tulevast aastast iga lapse kohta 300 kroonile.

Vaidlused võivad soodustada eelarveprotsessi venimist, täiendavalt on koalitsioonis erimeelsused Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse finantseerimise mahu üle.