Uus liiklusseadus toob aga muudatusi – nimelt peavad kõik 14–15-aastased mopeedijuhid sõidukooli minema. Praegustel 16–17-aastastel tuleb aga hiljemalt 2013. aasta jaanuariks mopeediloa saamiseks läbi teha autokool või sooritada ARK-is teooriaeksam. Vastasel juhul nad 2013. aastast alates mopeediga sõita ei tohi.

Enne 1993. aastat sündinutelt aga luba küsima ei hakatagi. Mopeedijuhid, kes said oma loa kätte enne uue liiklusseaduse jõustumist, ei pea täiendavaid koolitusi läbi tegema. Küll aga peavad nad oma sõiduki liiklusregistris registreerima ja vormistama liikluskindlustuse.

Tuleb minna autokooli

15-aastasel Rasmus Nurmsalul küll luba ei ole, kuid mopeediga ta siiski sõidab. „Ma tean, et nüüd peab mopeedil olema numbrimärk, kindlustus ja 16-aastased peavad omama lube,” ütles ta. „Et ma saan ise ka mõne kuu pärast 16, siis ma väga ei kibele lube tegema, vaid lähen kuu aja pärast juba A-kategooriat (mootorrattalube – toim) tegema. Nende kahe aasta jooksul, mis ma ilma lubadeta sõitsin, ma vahele ei jäänud – politsei ei kontrolli väga,” rääkis Nurmsalu.

Mopeedilubade tegemine muutub tükk maad kallimaks. Kui enne 1. juulit võis noor mopeediloa taotleja minna kohe liiklusregistrisse eksameid tegema, siis nüüd tuleb enne autokoolis läbi teha kaheksa tundi teoorialoenguid ja kaheksa sõidutundi. Näiteks OÜ-s Autosõit maksab mopeedikoolitus 82 eurot. Koolitusele tuleb viia ka tervisetõend, mis keskeltläbi maksab 16 eurot.

Enne 1. juulit oli mopeedijuhiloa saamise riigilõiv 3,19 eurot. Nüüd nõutakse plastkaardi kättesaamise eest riigilõivu 25,56 eurot – tõus on olnud ligi kaheksakordne. Sellele lisandub teooriaeksami maksumus 3,19 eurot ja sõidueksami riigilõiv 6,39 eurot.

Mopeedid tuleb nüüdsest ka liiklusregistris 9,58 euro eest registreerida ja registreerimismärgi saamise eest tasuda veel 6,39 eurot.

Seega tuleb noorel, kes hakkab mopeediluba tegema ja on just ostnud uue registreerimata mopeedi, kokku välja käia umbes 149 eurot. Sellele lisandub liikluskindlustus, mis on ligikaudu kuus eurot kuus.

Müügiga tegelevate firmade hinnangul on Eestis 25 000 kuni 30 000 mopeedi, täpne statistika aga praegu puudub.