Munitsipaalpolitsei tahab hakata järgmisest aastast liiklust ja parkimist kontrollima ning suurendab tugipunktides töötavate inspektorite hulka.

Munitsipaalpolitsei juhi Kaimo Järviku sõnul oleks parkimiskontrolli ülevõtt igati põhjendatud, sest praegu töötavad kahe ameti kontrolörid kõrvuti. Munitsipaalpolitsei kontrollib parkimist haljasalal, kõnniteel parkijatega tegelemine on transpordiameti kontrolöride töö.

“Võtaksime parkimise kontrolli üle, kuna meil on ressurss suurem – saaksime paisata operatsioonidesse täisjõud,” selgitas Järvik. Munitsipaalpolitsei 54 ametnikust töötab väljas 40, sealhulgas ööpäev läbi sündmustele reageeriv patrull.

20 inspektorit lisaks

Tööle on kavas võtta veel 20 inspektorit, võitlemaks heakorra vastu patustajate ja hooletute koerapidajatega. “Superidee on, et igas tugipunktis oleks viis inspektorit,” ütles Järvik. Uuendusena avatakse kodulehekülg internetis, lühinumbriga telefoniliin ning lisandub teine autopatrull.

Munitsipaalpolitsei funktsioone turvakontsernile Q4S (endine Falck) ei anta, küll on Järviku sõnul räägitud võimalusest võtta AS-ilt Ühisteenused linnale tagasi parkimis- ja piletikontroll, kuid see pole veel otsustatud. “Selle üleviimine teise üksuse alla võib tuua tagasilööke,” ütles linnatranspordi osakonna juhataja Tiia-Liis Jürgenson.

Üle aasta patrullis töötanud munitsipaalpolitsei vaneminspektor Jevgeni Glückmann ütles, et olukord linnas ja suhtumine rohelise mundriga korrakaitsjatesse paraneb pidevalt. 12-tunnise vahetuse jooksul tuleb patrullile abitelefoni 1345 vahendusel 10–25 väljakutset, millele reageeritakse 20–30 minutiga.

Üheksa kuuga 1500 juhtumit

•• Transpordiameti 13 parkimis- ja taksokontrolöri on üheksa kuuga menetlenud 6500 korrarikkumist ja teinud trahve enam kui 3,1 miljoni krooni eest. Sama ajaga on 40 munitsipaalpolitseiinspektorit uurinud enam kui 1500 rikkumist ja teinud trahve poole miljoni krooni eest.

•• Munitsipaalpolitsei tegutseb Tallinnas 2003. aastast, tänavu jaanuarist iseseisva ametina. 

•• Kogunevaid noortekampu ja koolimajade juures suitsutegijaid kontrollimas ei käida. Ennetustöö käib Mustamäel aadressil Akadeemia tee 34, kus koostöös ohvriabi ja kaitseliiduga on loodud korrakaitsekeskus, kus noored saavad mängida piljardit, koroonat ja märki lasta.

•• Samasugused keskused on kavas luua Kristiine linnaossa Spordi tänavale, Lasnamäele ja Põhja-Tallinna.

•• Septembri keskel võeti ennetava kontrollkäiguna ette reid kesklinna baaride ümbruses, et vaadata, kuhu viskavad suitsetajad konisid. Trahvi keegi ei saanud, aga prügikastide puudus valitses kõikjal.