„Ümberringi oli nii paks ühtlane suits, et suurt midagi sellest läbi ei näinud, vaid rahvamass ja viis tuletõrjeautot. Päästjad jõudsid kohale nelja minutiga. Uskumatu! Üks vabatahtlik oli samal ajal poes olnud, uudist kuuldes visanud toidukorvi maha ja tormanud kohale. Kolleegid, õpilased, vallajuhid – kõik olid nii abivalmid,” otsib kolme lapse ema Tiina mälusopist pilte. „Mäletan, et küsisin ühelt tuletõrjujalt, kas pääseme perega veel samal õhtul koju – muidugi mitte.”

See on aga suuresti kõik, mis Tiinal kahe nädala tagusest juhtunust meenub. Edasi järgnes juba šokk. Ta jooksis metsa ja püüdis mõista, mis tema perega äsja juhtunud oli, ning mis kõige olulisem – miks. Tiina usub, et istuks seal kännul senimaani, kui sõbrad poleks õigel ajal appi tulnud. Saagu Valgus fondis aastaid hädasolijaid abistanud Tiina jaoks oli see esmakordne tunne, paluda oma perele vallalt sotsiaalabi. Natuke raske loomulikult ka. „Aga oma murega üksinda ma sellest välja ei tuleks,” arutleb ta kolleegi kingitud punaseid õnne-sõrmikuid hoolikalt silmitsedes.

Sõprade abiga kodu korda

Musta kapuutsi alt paistvad helehallid silmad läigivad niiskelt, kui Tiina pilk söestunud majas ringi uitab. Tuhande kraadi sees on kaduma läinud või kokku sulanud peaaegu kõik, mis majja jäi. Pesumasin, külmkapp, hiljuti soetatud tolmuimeja, riided ja ühised mälestused.

Teisele korrusele tuli küll ei ulatunud, kuid sealgi on raamatud ja seinapildid tahmast rikutud, rääkimata vettinud lagedest ja ohtlikult kaldu vajunud põrandatest. Rõsked toad on pimedad nagu keldris, sest päikesevalgus ei paista paksu tahmakihi alla mattunud akendest läbi.

Ekspertide hinnangul sai tuli alguse korstnajalast. Kuigi ametlikku uurimisakti pole Tiina veel näinud, kahtlustatakse tahmaplahvatust. „Tegelikult oleme õnnesärgis sündinud!” tunnistab ta ja värelev hääl muutub hetkeks võidukakski.

Ehkki Tiina on tuleohtusse suhtunud ääretult tähelepanelikult, näeb ta juhtunus süüd mõneti ka iseendal. „Küllap on see tõestus sellele, et ühest korrast aastas korstna pühkimisest ei piisa. Võtku teised sellest õppust!” 

Öösiti Tiina magada ei saa ja kui magabki, siis kogeb unenägudes hirmsast õhtut uuesti – näeb, kuidas ta lapsi paaniliselt üle loeb.

Kahe nädala jooksul pärast õnnetust ei suutnud Tiina kordagi siia tagasi tulla. Nüüd on aga tema perele õla alla pannud kogu Märjamaa rahvas ja vähemalt oma lootustes on nad kevadel tagasi oma kodus. Seni lubab „üks hea inimene” neil elada oma korteris – veidi jahe on, aga vähemalt on.

Raplast hakkasid kaks tarmukat naist otsima võimalusi, kuidas Tiina maja taastada. Uurisid ehitusfirmadelt soodsaid pakkumisi ja kutsusid rahva nõupidamiseks kokku. Eile kogunes esimesele koosolekule u 20 inimest, kes kõik soovivad Tiina perekonna kodu tagasi tuua. Koostatakse kondikava, millises järjekorras töid teha ja kust selleks vahendeid leida. „Alguses hakkasime optimistlikult katust lappima, aga ehituseksperdid ütlesid, et tühi töö, paisuvatesse seintesse tekib pragusid vaid juurde,” meenutab Alma Linder, üks algatuse särasilmsetest eestvedajatest. „Kõik tuleb vundamendini maha lammutada ja uus maja asemele ehitada,” märgib teine, Piia Abel.

Tiina õpilased helistavad talle iga päev ja uurivad, kuidas õpetajal läheb. Üks kolleeg kutsus teda sauna. Teine helistas ja käskis aknale tulla: „Vaata, Tiina, ma lehvitan sulle!” Sellest rääkides lipsab Tiina huultele häbelik naeratus. „Lihtsalt uskumatu on seda kogeda, kuidas inimesed leiavad isegi kiirel pühadeajal aega ja muretsevad teiste pärast. Mul ei ole küll sadat rublat,” ütleb Tiina, „aga seda võin küll liialdamata väita, et nüüd mul on vähemalt sada sõpra.”


Appikutse Tiina Tanseri perele

„Tiina on oma suure südamega aastaid tegelenud abivajavate lastega, korraldades huviringe, lahendanud muresid, pakkunud asenduskodu ja olnud alati aitaja rollis. Tänasel päeval on Tiina ja tema kolm last sattunud saatuse tahtel ise abivajajate olukorda,” kirjutavad Alma Linder ja Piia Abel ühises abipalves. „Oleme otsustanud, et proovime anda endast parima olles toeks uue kodu rajamisel.” Praeguseks on abistajad saanud arvamuse neljalt ehituse alal tegutsevalt inimeselt. Kuna tegemist on väga vana majaga ja kahjustused suured, siis peetakse kõige otstarbekamaks maja maha lammutada ja uus ehitada.

Hetkel otsitakse võimalust leida vajalikud ehitusmaterjalid ja abikäed, et Tiina uus kodu teoks teha. Kui keegi tunneb, et soovib tema pere aidata, saab teha annetuse Tiina kontole: EE021010010356363015, Tiina Tanseri.