“Me ei oska veel öelda, kas signalisatsiooni tõttu jäime põlengu kustutamisele hiljaks või mitte, seda näitab uurimine,” lausus päästeameti pressiesindaja Priit Laos. Tema sõnul olid tuletõrje saabumisel Kutsari talu rookatusest leegid väljas ning maja hävingust päästa oli juba võimatu.

“Kuivad palkseinad ja rookatus andsid ainult tulele hoogu juurde,” lisas Laos.

Vabaõhumuuseumi direktor Merike Lang tunnistas, et tuletõrjesignalisatsioon saatis põlengust vaid eelsignaali, kuid põhisignaal jäi tulemata. “Signaal millegipärast valvepulti ei jõudnud, kuid ma ei tahaks milleski hakata süüdistama signalisatsiooni paigaldanud firmat,” lausus Lang.

Tuletõrjesignalisatsiooni paigaldas Kutsari tallu firma Securitas, kes käesoleva aasta alguses pani 3,5 miljoni krooni eest valvesignalisatsiooni seadmed kõikidesse vabaõhumuuseumi hoonetesse.

“Uurimine on alles alguses ja seetõttu oleks veel vara midagi arvata põlengu põhjuste kohta,” ütles Lang.

Laose sõnul on üks tõsisemaid tööversioone siiski see, et tulekahju tekkis kütmisest. “Kuid see on vaid esialgne versioon, sest kavatseme võtta kõikidelt asjasse puutuvatelt inimestelt seletused ja ma usun, et meil ei teki raskusi põhjuse väljaselgitamisega,” märkis ta.

Rocca al Mare vabaõhumuuseumi Kutsari talu süttis laupäeva päeval enne kolme ning tulekahju hävitas enamuse hoonest ning eksponaatidest. Hoones oli ligikaudu 600 eset, millest 186 olid põhikogu eksponaadid. Hävis näiteks ka 20. sajandi algusest pärit ainulaadne mööbel.

“Kahju on hindamatu,” sõnas Merike Lang. “Kutsari talu oli üks atraktiivsemaid hooneid meie muuseumikompleksis.”

Tema sõnul pole hoonet enam võimalik taastada, kuid Vabaõhumuuseumil on kavas hoone taas üles ehitada. “Tühja kohta ei saa muuseumi keskele jätta,” põhjendas ta. “Meile on see suur löök, sest põleng pole meil esimene.”

Langi sõnul polnud muuseum kindlustatud.

Hinnanguliselt võib talu taasehitamine maksma minna kuni kaks miljonit krooni.

Põlengu tõttu jättis vabaõhumuuseum eile ära linnarahvale kavandatud jõuluküla üritused. Järgmiste nädalavahetuste ürituste suhtes teeb muuseum otsuse käesoleval nädalal.