Tallinna muusikakeskkooli, Tallinna balletikooli ja Georg Otsa nimelise Tallinna muusikakooli ühine õppehoone kerkib Pärnu maantee ja Liivalaia tänava ristmikule ning võib valmida nelja aastaga.

“Koht määrati valitsuse otsusega kindlaks juba mõnda aega tagasi, kuid nüüd saame alustada detailplaneeringu koostamist. Momendil on valmimisdaatum 2011. aasta 1. september,” ütles Tallinna muusikakeskkooli direktor Timo Steiner. Uus muusikahoone tuleb Kosmose kino juurest üle tee jäävatele kruntidele, peamiselt Tallinna ülikooli senise ühiselamu alale.

Kuigi muusikakeskkool, Otsa kool ja balletikool saavad tulevikus ühise hoone, pole koolide juhtkondade liitmine veel päris kindel. “See on läbirääkimiste küsimus ning teema on plaanis ühel tulevatest hariduskonverentsidest lõplikult selgeks arutada,” kinnitas Steiner.

Ruumiprogrammi alusel eeldatavasti 20 000 ruutmeetri suuruse üldmahuga uus õppehoone peaks rahuldama kolme kooli kõik vajadused, sest vanad ruumid on täielikult amortiseerunud. “Kui maht jääb detailplaneeringus sätestatuga, siis oleme igati rahul ning saame lisaks rajada näiteks kontserdisaali,” ütles Steiner. 

Juhtkondade liitmine lahtine

Neljahektarilisele krundile on plaanis ehitada ka ligi 15 000 ruutmeetri suuruse üldmahuga Tallinna polütehnikumi hoone. Projekti finantseerib riik, kuid Steineri kinnitusel pole ehituse täpsem maksumus veel sugugi selge.

“Kuna alale tulevad õppehoone, spordihoone ja õpilaskodu, peavad arhitektid esmalt otsustama, kas need ehitatakse ühtse kompleksina kokku,” ütles Steiner.

Möödunud detsembris kuulutati detailplaneeringu koostaja leidmiseks välja riigihankekonkurss, mille võitja selgub jaanuari keskel. Steineri sõnul võib planeeringu kehtestamiseni kuluda kuni kaks aastat ning alles seejärel saab alustada ehitamist. “Loodetavasti kolime nelja aasta pärast täiesti uude majja ja uude keskkonda, kus kõik kultuuriasutused on käe-jala juures,” ütles Steiner. “Ega kesklinnas eriti rohkem vabu krunte jäänud pole, see koht on meie jaoks igati sobiv.”

Kommentaar

Masilis Reps

haridusminister

Kolmele koolile ühise õppehoone ehitamise plaan on juba umbes viis aastat vana, sest Tallinna muusikakeskkool, balletikool ja Otsa kool vajavad kõik kapitaalremonti. Kuna nende funktsioonid on üsna sarnased, pole mõtet hakata ehitama kolme eraldi koolimaja. Kuna soovitakse, et hoone oleks muusikaakadeemia vahetus läheduses, on tegu parima kohaga ja ühtlasi ühega vähestest, kust oleme veel veidi riigimaad leidnud. Hoone kerkib riigi ja Euroopa Liidu toel. Kui poolteist aastat tagasi arvestati maksumuseks umbes 260 miljonit krooni, siis nüüd on suurusjärk hoopis midagi muud.