Väravatorn on olnud Hortus Musicuse vanamuusikaansambli kodumaja juba 26 aastat. Nüüd on nad ülemise korruse endise naabriga tülis: muusikuid häirib, et Hansen käib endiselt oma vanal rendipinnal ja siseneb sinna ansambli ruumide kaudu. Eesti Kontserdi kommunikatsioonijuht Lauri Aav selgitas, et kuna Väravatorni kõrval olev Taani kuninga aed on sealse ehituse ajal suletud, siis pääseb skulptor oma vanasse stuudiosse vaid võõraste ruumide kaudu.

Kallis kollektsioon

„Kasutades läbipääsu neljandale korrusele läbi Hortus Musicuse ruumide Väravatornis, jättis Hendrik Hansen korduvalt avatuks maja välisuksed ning lahkudes ei lülitanud sisse signalisatsiooni. Sellega seadis ta otsesesse ohtu Hortus Musicusele ja Eesti Kontserdile kuuluva vanamuusikainstrumentide kollektsiooni,” selgitas Aav ja lisas, et Hortus Musicusel pole lepingulist kohustust tagada teiste isikute juurdepääs oma ruumidele.

Nii vahetasidki ansambliliikmed juunis „lähtudes pidevatest konfliktisituatsioonidest” Hanseni teadmata ära maja välisukse luku ja signalisatsiooni. Eelmisel nädalal saatis torni perenaine Laine Lillepruun Tallinnale murekirja, et Hansen on hiljuti salaja taas majas käinud.

Tallinna kultuuriväärtuste ameti juhataja Aini Härm märkis, et leping Hanseniga lõppes eelmise aasta suvel ja ametlikult pole seda pikendatud. „Viimane kokkulepe oli see, et ta vabastab ruumid, kui algavad remonditööd. Remont algas. Aga seadused kaitsevad üürnikku, kes välja ei lähe, ja kui ta kasutab ruume, siis ta on jätkuvalt üürnik,” ütles ta.

Septembris andis kultuuriväärtuste amet hoone üle Kesklinna valitsusele. Linna pressiesindaja Kerttu Rakke teatel on Tallinn skulptori ja muusikute konfliktist teadlik.

„Konflikti põhiolemus jääb hetkel selgusetuks, kuna vaidlusalused äriruumid kuuluvad Tallinna linnale ja äriruumidesse sisenemist saab keelata ja lubada vaid hoone omanik või selle esindaja. Äriruumides asub Hendrik Hansenile kuuluv vara, kuid ligipääs nendele äriruumidele tal puudub,” tõdes ta.

Tallinna Kesklinna valitsuse edasised kavatsused Väravatorni üüripindadega on Rakke kinnitusel esialgu veel lahtised.



KES TA ON?

Voolimine ja mälestussammas

Skulptor Hendrik Hansen korraldas Väravatorni ateljees „stressi maandamiseks ja ühtekuuluvustunde suurendamiseks” elava muusika ja õhtusöögiga voolimisüritusi.

Hansenist pidi mõne aasta eest saama poliitik Max Kauri kavandatud kasiinoohvrite mälestussamba autor. „Olen tõesti temaga tuttav ning külastasin noore ja andeka skulptori Hendrik Hanseni näitusi siin Tallinnas. Tean ka, et ta on varem töötanud ja loominguga tegelenud Norras. Hiljuti kuulsin, et ta on vist Norras tagasi,” lausus Kaur.

Äriregistri andmeil on ettevõtja Hendrik Hansen Skulptuuristuudio OÜ siiani sisse kirjutatud aadressile Lühike jalg 9, Väravatorn.

Hansenit ennast ei õnnestunud Eesti Päevalehel kommentaari küsimiseks viie päeva jooksul telefoni ega meili teel tabada.