"Uudis kooli valvamisest levis kiiresti, seda kajastati nii lehtedes kui televisioonis. Kutsumata võõrad hoiavad sellest majast nüüd kaugemale," on Securitase turvamees Kaido Kööp hea alguse üle rõõmus. Ta usub, et lapsevanemad on oma raha (umbes 10 krooni kuus) õige asja eest kulutanud.

Alles kümnekonna päeva eest nabis Kööp koolimajas kinni ühe narkomaani, kes harjumuspäraselt ennast siia süstima tuli. Loomulikult lõppes selle mehe teekond politseis. Võõras pääses sisse algklasside maja välisuksest, see oli korraks lahti jäetud. Koolitädi märkas teda endast mööda lipsamas ja basseini poole putkamas.

Kööp sai enda sõnul uimase mehe koridori peal kätte, kui ta ujula WCst välja tuli: "Käskisin tal taskud tühjaks teha, kuid sealt ta midagi välja ei võtnud. Jopet kombates ilmus välja süstal ja väike pudel vedelikuga. Ta ise väitis, et see on vesi. Politseil oli minu teada natuke teine arvamus."

Uurimisel selgus seegi, et mees on politseile vana tuttav ja vargustega korduvalt vahele jäänud. "Tegelikult ma ei usu, et teda kaua kinni peeti. Süstla leidmise eest ju midagi ei tehta, müümise pealt teda aga ei tabatud." Niisiis tuleb turvameestel ka edaspidi silmad lahti hoida.

Kaido Kööbi sõnul nähti möödunud aastal koolis nina soojendamas nii vargaid kui ka narkomaane. Kellatädil ei käinud jõud enam võõrastest üle. Samal ajal, kui ta garderoobiuksi käis avamas, putkas mõni nurga taha süstima või haaras käigult kaasa kellegi jope, et see uue doosi saamiseks maha müüa. Kööbi arvates on taolised mured kõigis koolides ja mõnel pool veel palju hullemad. Ühes Kopli koolis seisavad meesdirektor ja majandusjuhataja kahekesi ukse peal ja tõrjuvad võõraid, aga nad lihtsalt lükatakse eest ära. Paraku pole neil koolidel raha, et turvamehi palgata," laiutab Kaido Kööp käsi.

Praegu hoitakse 21. koolis lahti ainult üht ust. Seda, millel turvamehe silm pidevalt peal.