Lisaks ripub Narva klubide ja kaupluste akendel kümneid plakateid, mis teatavad keskerakondlasest linnavoliniku Aleksandr Jefimovi osalemisest ülipopulaarse Venemaa telesarja KVN konkursil ning kutsuvad valimispäeva õhtuks koos temaga ööklubisse Geneva aega veetma.

Loomulikult valimisreklaam

Jefimovi hiigelloosungi alt marsib ja vurab tunnis läbi sadu inimesi ja autosid. Enamik narvalasi, keda Eesti Päevaleht seal küsitles, pidas Jefimovi reklaami kõhklematult valimisreklaamiks, aga ei näinud selle rippumises ka mingit probleemi. Valimisseaduse sättega, mis keelab poliitilise välireklaami, polnud inimesed üldjuhul kursis.

Narva politseile on poliitilise maiguga välireklaamist teatatud. Siiski vuravad politseiautod Jefimovi loosungi alt läbi ning korravalvurid ei tõtta loosungit maha võtma. Nimelt polnud Narva politsei eile õhtuks veel otsustanud, kas Jefimovit nii sõumehe kui ka õigusbüroo omanikuna tutvustav kampaania on ikkagi valimisreklaam või mitte.

“Tegemist on õhkõrnal jääl käimisega, mis võib jätta mulje valimisseaduse rikkumisest,” ütles Narva politseiosakonna korrakaitseteenistuse ülemkomissar Marek Ranne.

Reedel helistas Ranne vabariigi valimiskomisjoni, et kuulda, mis kriteeriumide alusel liigitatakse reklaam valimisreklaamiks. Lisaks soovis ta teada, kes on pädev reklaami poliitilisust analüüsima. Paraku ei saanud ta valimiskomisjonist selle kohta mingit põhjapanevat teavet.

“Senini pole me väärteomenetlust alustanud,” ütles politseikomissar Ranne.

Narva linnavolikogu liige ja sinna taas kandideeriv Jefimov ei suutnud mõistetavalt põhjendada, miks valdas soov oma bürood hiiglasuurelt reklaamida teda just kümme päeva enne valimisi.

Ta eitas linnas olevate plakatite ja loosungi seost kohalike valimistega. “Geneva plakatite kohta küsige ööklubist, minul pole sellega mingit seost,” ütles Jefimov. Ka eitas ta kategooriliselt loosungi ja valimiste seost. Küsimusele, miks tuli tal oma firma reklaamimise tuhin just enne kohalikke valimisi, jättis Jefomov vastamata.

Eesti Päevalehe andmeil hankis Jefimov oma loosungi ülesriputamiseks loa Narva linnavalitsusest.

Narva põliselanikud ei mäleta, et Aleksandr Jefimov oleks varem oma õigusbürood nii suurelt linna magusaimal reklaamipinnal tutvustanud. Senini on ta andnud juriidilisi konsultatsioone ajalehes, sealsamas on ilmunud ka tema büroo reklaamid.

Hääle eest saab vahuveini ja kommi

•• Eesti Päevaleht vestles Narvas kaubandustöötaja Jelenaga, kes väitis, et talle tehti hiljaaegu ettepanek oma hääl maha müüa. Jelena, kes palus oma perekonnanime mitte avaldada, ütles, et talle oli helistanud sõbranna, kes küsis: “Kas sa ei taha šampanjat juua?” Vahuveini ja kommikarbi saamiseks olevat vaja vaid eelhääletama minna ning anda oma hääl kandidaadi number 208 poolt, kelleks on Keskerakonna kandidaat, AS-i Narva Bussiveod juhatuse liige Andrus Tamm.

•• Jelena loobus pakkumisest. Sõbranna aga teatanud, et tema on juba kolm korda hääle maha müünud isikutega veini joonud.

•• Päevalehe andmeil on Narvas hääle eest saadud ka piiritust või viina. Pakkujaks on alati olnud mõni äraostetava tuttav. R.S.