Kuna Valdeku gümnaasium on ainus venekeelse õppega kool Nõmmel, peavad uuest aastast gümnaasiumiealised noored mujale kooli minema. Rannala selles probleemi ei näe. “Tallinn on üks tervik ja gümnaasiumiõpilasel ei ole linna piires liikumine keeruline,” ütles ta.

Ka Valdeku gümnaasiumi direktor Larissa Dorodnova nõustus Rannalaga ja nentis, et pole hirmu, justkui ei oleks vene keelt kõnelevatel gümnasistidel kuhugi minna. “Koole on linna peal ju palju,” lausus ta.

Kool vastavalt huvialale

“Juba täna käivad need vähesed vene keelt rääkivad õpilased mujal linnas gümnaasiumis,” märkis Rannala ja lisas, et gümnaasiumiõpilased teavad paremini, mis neid huvitab, ning sageli spetsialiseeruvad mõnele harule. Vastavalt sellele valivad nad ka kooli. Nõmme linnaosas on palju põhikoole ning see süsteem on Rannala kinnitusel end õigustanud. Seetõttu võiks tema sõnul ka Valdeku keskkooliosa likvideerimisest ülejääva ressursi suunata efektiivsema põhikooliõppe arendamisse.

Dorodnova sõnul oli juba kolm aastat tagasi selge, et gümnaasium muutub peatselt põhikooliks. “Käisid lapsevanemad haridusametis ja soovisid, et nende lapsed saaks õppida meie koolis edasi,” rääkis direktor. Ta meenutas, et 15 aastat tagasi õppis gümnaasiumis 1300 õpilast. Sellest ajast on õpilaste arv järk-järgult vähenenud.

Kuidas täpsemalt kool sügisel toimima hakkab, Dorodnova öelda ei osanud. “Kes õpetajatest soovib, töötab edasi, kes ei soovi, siis augustis ütleb mulle,” sõnas direktor.

Valdeku gümnaasium

2005/2006

1. klass – 12 õpilast

2. klass – 12 õpilast

3. klass – 16 õpilast

4. klass – 14 õpilast

5. klass – 18 õpilast

6. klass – 31 õpilast

7. klass – 25 õpilast

8. klass – 31 õpilast

9. klass (2) – 42 õpilast

10.–12. klassis kokku 25 õpilast

•• Praegustest õpilastest 156 elab teeninduspiirkonnas ja 70 Kristiine linnaosas, Kloogal, Sakus, Sauel, Laagris, Männiku külas, Keilas ning Kohilas.

•• “Tallinna munitsipaalkoolide võrgu korrastamise kava 2003–2012” sätestab, et põhikooli klassikomplekti täituvus on 18–26 ja gümnaasiumiosas 26–32 õpilast.