Nõmme linnaosa vanema Rainer Vakra sõnul peab Nõmme turu rekonstrueerimise projekt valmima tänavu detsembri keskpaigaks ja töid alustatakse kohe, kui senine rentnik NT Kaubanduse AS turu 5. jaanuaril üle annab.

Remondi ajal kaubeldakse autoparklas. “Kevadise turumüügi kõrghooajaks peab turg jälle kõigile linlastele avatud olema,” kinnitas Vakra.

Projektikonkursile esitas eile kukkunud tähtajaks pakkumise viis firmat. Turu heakorrastamise vastu ilmutas huvi kuus firmat, soodsaima pakkumise tegi AakEr Projekt, kes küsis projekti eest 305 000 krooni.

Turg elab oma endist elu

Uuenduskuuri läbivale turule tuleb 100–150 müügikohta. Kioskitest suuremaid ehitisi püsti ei panda ja lammutatakse ka turu keskel olev endine kalapaviljon – praegune kontor.

Eile keskpäeval, kui Nõmme turuvalvur oli administratiivhoones korraks silma looja lasknud, oli kõik veel vanamoodi.

Lettide vahel sagisid kompsudega turulised, ümberringi porgandirivid, maitseainekuhilad, kartulimäed ja muud head-paremat. Õhus hõljus ploomide ja maasikate hõngu ning kümneid elevil herilasi. Sekka müüjate hõiked: kas läheb midagi?

Praguneva värviga vana lihakarni uksel ripub taba – karn suleti tervisekaitse nõudel mullu suvel ja ajalehed võrdlesid turukeldris avanevat pilti kaadritega õudusfilmist.

Uues lihamajas askeldava ainsa müüja ees on kaubavalik ahtake. Veidi kohupiima, juustu, sinki, vorsti, keskel tühi lett ning edasi karbonaadi, abatükkide ja muude valmis lõigatud lihatükkide kõrval kastikeses kuhjaga kodust hakkliha ja 15-kroonised kilepakid sildiga “koerale”.

Ümberehitusse suhtuvad müüjad tähelepanelikult.

Indrek Ernesaks (tema ees on letid lausa lookas – valge klaar, ploomid, tomatid, mustikad, kukeseened, suvikõrvits, oad...) tutvustaval koosolekul ei käinud, aga loodab paremat. “Ta on niisugune hubane turg. Sel aastal saab sada aastat – sulgeda turgu kindlasti ei tohi,” on kaupmees kindel.

Müürisepa talu peremees Arvo Kukebal on müügikohale ostnud varju, sest päikese käes kartuleid ei müü, ja ehitanud ise puupõranda, et vihmase ilmaga mitte porilompides tammuda. 

“Kala kadus ära, rahvas kadus ära! Ja lihaosakond on väike,” rääkis Kukebal. “Asi peaks olema läbi mõeldud, juurikad marjadest eraldi.” 

Ostjad unistavad muutustest

•• Nõmmelane Annika Rosimannus (67) käib Nõmme turul nädalas korra ja peale turu tagaossa kerkinud kioskite suuremaid uuendusi ei mäleta. Rohkem tahaks Rosimannus müügil näha päris talutooteid, mitte hulgikaupa, ning “kaltsud” tuleks müügilt üldse ära korjata või siis seada sisse eraldi ”kaltsutäika”.

•• Mustamäelane Meeta Varik (66) käib turul peamiselt hindu vaatamas ja eri piirkondade saaki võrdlemas. Ostab seda, mis oma aiamaal ei kasva. Eile pakkusid huvi mahlased pirnid. Kõige rohkem on Varikul kahju suure lihamaja kadumisest ja sellest, et kala müüakse nii vähe. “Turg peab jääma, siin on teine valik kui kauplustes. Ainult tingimused võiksid paremad olla.”