“Tuginedes faktidele ja tema venna ütlustele, võib surmapõhjust aimata, aga hoiduksin esialgu järeldustest,” ütles pressiesindaja.

Politsei esialgsetel andmetel suri Läänemaal Oru koolis õpetajana töötanud mees alkoholimürgitusse. Vägivalla märke tema surnukehal ei olevat olnud ja väidetavasti mõõdeti mehel enam kui neljapromilline joove.

Kolme nädala jooksul on vastuseta jäänud mitmed küsimused. Kes röövis Baumannilt rahakoti, dokumendid ja mobiiltelefoni? Kes peksis teda? Miks jättis kiirabi ta arstiabita ja saatis politsei arestikambrisse?

Saatuslik nädalavahetus

Laupäeval, 22. mail sõitis Baumann Tallinnasse Kalamajja sõpradele külla. Haapsalu Autobaasi bussijuht Lembit Kill ütles, et mäletab hästi päevase bussiga Tallinna sõitnud Baumanni.

“Võttis ilusasti pileti, kui keegi räägib purjutamise juttu, siis selle välistan,” ütles Kill. “Nii palju aastaid on ta sõitnud, aga kunagi ei ole näinud teda bussile purjuspäi tulevat.”

Pärastlõunane Haapsalu buss jõudis Tallinna kell pool viis õhtul. Ligi kaks tundi hiljem helistas Roland peomajja, et öelda, et võtab veel Balti jaamast lilled ja astub siis kohe piduliste sekka.

Pärast seda jäi ta kadunuks. Surnukeha, mis oli ligi kaks öö-päeva nimetuna surnukuuris olnud, leidis tundemärkide järgi 24. mail Haapsalu politsei. Haapsalu politseikomissar Ahti Olesk on selles asjas napisõnaline – see on Tallinna politsei tööpiirkond.

Õhtu Balti jaamas

Nädalavahetuse õhtutel jääb rahvarohke Balti jaama ümbrus vaikseks. Rongiliiklus on kasin, turg ja lillemüüjad sulgevad oma müügiletid ja putkad kell kuus.

Küll aga jätkavad tööd taksojuhid ja vähemalt kolm neist nägid laupäevaõhtuseid sündmusi pealt.

Ühe taksojuhi sõnul istus Baumann Nehatu kiirsöögikoha kõrval pingil. Teda ümbritsesid kolm või neli umbes 20-aastast noormeest. Nad kükitasid ta ees ja istusid kõrval. Näha oli ka poolikut viinapudelit, kust aeg-ajalt rüübati.

Taksojuht pidas Baumanni välismaalaseks, sest kuulis, kuidas mees küsis mitu korda aktsendiga “potšemu?”.

Seltskond istus seal umbes pool tundi, ühel hetkel olid noormehed kadunud, Baumann aga lebas razbito litsoga (pekstud näoga – eesti k) asfaldil.

Kohale saabunud kiirabi püüdis Baumanni edutult pingile istuma sättida, mees rippus jõuetult parameedikute käte vahel. Kohal, kus ta lamas, oli taksojuhi sõnul maas vereloik.

Ametkonnad tagasihoidlikud

Päästeameti peaarsti Ulvi Valdja sõnul kontrollisid kiir-abitöötajad mehe elulisi funktsioone ja miski ei viidanud eluohtlikule seisundile. Tõsi, mees ei suutnud öelda, kes ta on ja ei võtnud jalgu alla. Kiirabi väljasõidu märkmetes viidatakse ka verisele ninale, kuid kiir-abitöötajad arvasid, et mees on kukkudes haiget saanud.

Peaarsti hinnangul kohal käinud meedikud midagi valesti ei teinud, kui mehele politsei kutsusid, et ta arestikambrisse viia.

Politsei teated juhtunu kohta on lakoonilised. 22. mail kell 20.24 viis politseipatrull Balti jaama juurest sulaselgelt purjus mehe arestimajja. Tund aega hiljem märkas arestimaja korrapidaja, et mees ei anna elumärke. Katsed teda nuuskpiiritusega elustada, jäid tulemusteta. Mõni minut enne kella kümmet õhtul pani kiirabibrigaad kirja surma-aja.

Lahkamistulemused ei ole lõplikud. Lääne Elu andmeil narkootilisi aineid veres ei olnud. Kas veres oli aineid, mida viinaga sisse joodeti, et ohvrit enne röövimist uinutada, ei ole lahkamisel uuritud. Ei ole välistatud, et politseiuurija palus otsida vaid alkoholi.

Läinud reedel võttis juhtunu uurimise üle politsei sisekontroll. “Kontrollin politseiametnike tegevuse seaduslikkust,” ütles politseikontrolli talituse uurija Tea Prikk. “Politsei on tegelenud surma faktiga, aga uurimine peaks hõlmama ka eelnevat aega,” ütles Prikk.