Kindlaid näitajaid pole

Nüüd on Erik toonase asjade käiguga rahul. „Rumal jutt on see, et ega teid keegi sinna pärast kooli tööle oota, teil pole ju kogemust – eesti tööandjad räägivad seda. Praktika on vähemalt ehituskoolis nii kõva, lisa veel juurde rahvusvahelised kutsemeistrivõistlused, kus õppurid käivad, et iga kell võtab korralik firma piiri taga noore mehe tööle,” nentis Erik. „Kui varakevadel Eestis käimas olin, uurisid kutid, kes põhikooli lõpetama hakkasid, et mis töökohti praegu Soomes on saada. Paljud mu tuttavad tüdrukud läksid selle mõttega kokaks õppima.”
Suuresti on noorte minek objektiivne paratamatus, ütles Eesti kaubandus-tööstuskoja haridusnõunik Tiia Randma: „Ega kätt ette panna ei saa. Eks siin kehtib ühendatud anumate printsiip.” Randma sõnul mängib Eesti kahjuks ebavõrdne palgaskaala. „Tööandjatel on viimane aeg hakata mõtlema, kuidas muuta töökohad atraktiivseteks,” ütles Randma. „Palka jaksame maksta just nii palju, kui on tootlikkust. Viimane tegi majanduskriisi ajal suure hüppe, ma julgeksin üldistada, et kõikide sektorite raames.” Kas noorte õppinute minek on Eestis saanud juba probleemiks, Randma hinnata ei osanud, sest selleks puuduvad andmed.
Tõepoolest, kui palju Eestis ametikooli lõpetanud noortest kohe piiri taha suundub, kui palju on neid, kes kooli pooleli jätnud ja ära läinud, ei tea õigupoolest Eestis keegi. Pole olemas isegi teadmist, kui palju üldse eestlasi piiri taga elab või seal töötab, mis siis veel nii spetsiifilisest statistikast rääkida.
Mingi ligilähedase aimduse noorte hoiakutest annab kevadel avalikustatud Dream Foundation Eesti uuring, mis küll puudutas edasiõppimise eelistusi. Selle järgi mõtleb 60 protsenti  1216-st küsitletud gümnaasiumiastme ja kutseõppeasutuse õpilasest jätkata oma haridusteed välisülikoolis. Tagasi Eestisse plaanis hiljem naasta neist 46 protsenti.  
Üleeuroopalise ametliku töövahendusportaali Eures Eesti esinduse juht Marta Traks ütles, et nemad oma töö põhjal seda kinnitada ei saa, et välismaale otsiks tööd just värsked ametikoolide lõpetajad. „Ütleks, et meie klientuur on teistsugune,” sõnas Traks. Eures korraldab aeg-ajalt infopäevi ühte või teise riiki tööle soovijatele, noorte tungi neil pole. „Info liigub noorte endi seas, ilmselt minnakse palju omal käel,” pakkus ta.
Kui Soomes hetkel töötavad Eesti ametikooli haridusega noored, keda Eesti Päevalehel õnnestus küsitleda, kinnitasid kui ühest suust, et meie kutsekoolide lõputunnistused on piiri taha töövestlusele minnes head muljet avaldanud ning nende oskustega ollakse rahul, siis Eesti tööjõuvahendajad äsja koolipingist tulnuid ei soosi.
„Tahtjaid Soome on palju, aga meie kaudu töökohta naljalt ei saa, kui töökogemist pole,” ütleb ehitusele ja ehitustööjõu vahendusele spetsialiseerunud firma Jobway tegevjuht Imre Viidas.

Oletused ja küsimused

Kas õppinud noorte Soome minek on ületanud kriitilise piiri või mitte, kui paljud neist tegelikult sealset tööturgu otsuseid langetades jälgivad, võib vaid oletada.
Visakem õhku mõned spekulatsioonid:
endiselt on Tartu ülikooli arstiteaduskonda tahtjaid palju, ometi on palgad väikesed, tööpäevad pikad, nurinat selle ümber palju. Samal ajal on ainuüksi Eurese portaalis 219 tööpakkumist arstidele Soome. On selge, et geograafilistel põhjustel on Eestis soome keele oskajaid – see on kandideerimise eeldus – rohkem kui kaugemates EL-i riikides. Lisada tuleb veel need tööpakkumised, kus otsitaks arste otse, ilma portaali vahenduseta.
292 erineva valdkonna kokka otsitakse praegu piiri tagant Eurese vahendusel Soome. Mis on aastaid olnud Eesti suuremate linnade ametikoolides üks nõutumaid erialasid? Õige vastus.