RS-viirust iseloomustab väga tugev köha, sageli ka kõrge palavik. Eriti raskelt põevad haigust lapsed, kellel võib täiskasvanutest sagedamini tekkida ka kõriturse.

Saue gümnaasiumi teises klassis õppiv Grete Laane (8) on üks paljudest lastest, keda tabanud viirus põhjustas kurgumandlite põletiku. "Igatsen sõprade ja koolikaaslaste järele," lausus 30. detsembril koos ema Heidiga perearst Svea Rosenthali poole pöördunud tüdruk. Haiguse tõttu on Grete pidanud suurema osa koolivaheajast igavlema kodus.

Perearst Svea Rosenthali kirjeldusel hingab kõritursega laps kahisevalt, nagu läbi kitsa pudelikaela. "Seda on hirmus kõrvalt vaadata, ehkki enamik lapsi talub hingamisraskusi suhteliselt hästi," ütles Rosenthal.

Arsti kinnitusel tuleb tursunud kõriga lapsele kutsuda kindlasti perearst, raskematel juhtudel ka kiirabi.

Lisaks RS-viirusesse nakatunutele diagnoosisid arstid lõppenud nädalal kaks korda rohkem grippi kui aastavahetusel. "Eriti suur oht haigestuda on lastel, kes hakkavad lasteaias käima," lausus Rosenthal. "Grippi haigestumise sagenemine tänavu on minu hinnangul tingitud suurenenud stressist, mis teeb organismi haigustele vastuvõtlikumaks."

Rosenthal osutas, et grippi haigestujatest on suurem osa lapsed. "Nende immuunsüsteem pole nii tugev kui täiskasvanutel. Kolleegidelt olen kuulnud lausa, et lapsed on haiged keskmiselt

15 korda aastas."

Tervisekaitseinspektsiooni nõunik Agnes Jürgens märkis, et tõelist grippi võib olla palju vähem, sest ainult analüüs näitab kindlalt, kas ja millisse gripiga on tegemist.

Tänavu pole laboris leitud veel ühtegi A- ega B-gripi tüve. Et analüüs viroloogia kesklaboris maksab 75 krooni, jätavad paljud arstid laboriuuringu tegemata. Analüüs oleks aga vajalik ka haige ravimiseks, lisas Jürgens, sest tänavu on saadaval retseptiravim Relenza, mis aitab üksnes gripi vastu.

Sügisel end gripi vastu vaktsineerinud inimesed on paremini kaitstud Soomes jõudsalt leviva A-gripi eest, sest vaktsiin koostatakse varasemate aastate haigustüvede alusel.

Moskvast läheneva gripi A-tüve vastu on Eesti inimene aga vastuvõtlikum. "Praegu on juba lootusetult hilja ennast vaktsineerida lasta," vahendas Jürgens viroloogia kesklabori seisukohta.

Levinumad viirused Eestis

LEVINUMAD

VIIRUSHAIGUSED:

paragripp: haukuv köha ja nohu, võib lisanduda gripile iseloomulik lihasevalu

adenoviirus: lisasümptomiteks silmapõletik, seedehäired ja kõhuvalu

RS-viirus: köhaga võivad kaasneda hingamisraskused kuni lämbumisohuni

gripp: kõige tõsisem haigus oma tüsistuste tõttu, nagu kopsupõletik, neeruvaagna põletik jt.

VIIRUSHAIGUSI

PÕDES:

1998 detsember: 35 041 inimest

1999 detsember: 25 311 inimest

VIIMASTEL

NÄDALATEL:

27. detsembrist 2. jaanuarini: 4295 inimest, neist 183 grippi

3. jaanuarist 9. jaanuarini:

5583 inimest, neist 395 grippi

Gripp murrab tubaseid

Perearst Svea Rosenthal soovitab viiruste peletamiseks tuulutada sageli ruume ja oma eluviisid üle vaadata.

Haigus tabab kergemini nõrka organismi. Nii on rohkem ohus need, kes liiguvad vähe, kannatavad psüühiliste pingete ja stressi all ja toituvad korrapäratult.

Kui viirushaigus endast juba märku annab, on esimene abivahend Coldrex, lastel Efferalgam või Panadol, ütles perearst.

Kodus saab RS-viirust põdeva lapse hingamisraskusi leevendada auruga. Aur ei pea olema kõrvetavalt kuum, selgitas perearst, tähtis on õhu soe niiskus.

Köha vastu soovitab doktor röga lahtistavat ja hingamisteid laiendavat luuderohuekstrakti Prospan, mida võivad kasutada ka lapsed ja rasedad. Samuti on tõhus köhamikstuur Bronchicum.

Köha ägedas faasis ei ole hea kasutada sinepi- ja pipraplaastreid ega kuumi kotte, õpetas arst.

Oliver Rand