“Ma ei tahaks veel öelda konkreetset summat, kuid eks see kohutus selgub,” lausus Hiiumaa lennuõnnetuse ohvreid esindav advokaat Viktor Kaasik. Tema sõnul kohtub ta kannatanutega Hiiumaal 4. jaanuaril ja siis selgub lõplik kahjutasu summa.

Lennuõnnetuses kannatada saanud Kaia Toomi abikaasa Peeter Toom sõnas, et kahjutasunõuete koondamine on tingitud sellest, et keegi ei taha lennuõnnetuse eest kahjutasu maksta.

“Ma ei oska sellele vastata,” vastas Toom küsimusele, kui suurt kahjutasu tahaks nende pere saada õnnetuse kompensatsiooniks. “Tundub, et lõpuks jäävad kannatanuks ikkagi reisijad, kes mitte milleski süüdi ei olnud,”

Peeter Toomi kinnitusel ei huvita nende peret rahaline, vaid eelkõige moraalne kompensatsioon.

Lisaks Toomi abikaasale sai õnnetuses kannatada ka tütar Anni. “Pärast õnnetust olid mõlemad endast väga väljas, kuid praegu tunnevad nad end suhteliselt normaalselt,” lausus Peeter Toom. “Abikaasa on küll pisut raskemas seisus, kuid tütrega on kõik korras. Ainult öösiti tuleb neile paraku kõik jälle meelde.”

Viktor Kaasiku sõnul esindab ta kõiki peresid, kes said katastroofis kannatata. Lennufirma Enimex lennuk AN-28 kukkus Kärdla lähedal alla 23. novembril. Õnnetuses sai kaks inimest surma ning piloot raskelt vigastada. Kokku oli lennukis 17 inimest.

Eesti suuremad

lennuõnnetused:

• 1920 27. veebruar – esimene lennuõnnetus Eestis, mil Soomest esimesi Eesti marku (kokku 27 miljonit) toonud lennuk prantsatas Lasnamäel vastu maad puruks.

• 1926 – suurim tsiviillennuõnnetus enne Nõukogude okupatsiooni.

Õnnetus juhtus firmale Aeronaut kuulunud Junkers-tüüpi lennukiga. Viga sai kuus inimest, kellest üks hiljem suri.

• Enne II maailmasõda juhtus Eesti 22 lennuõnnetust, milles hukkus 27 inimest, peamiselt sõjaväelased. Lennuõnnetusi oli 15 protsenti rohkem kui Prantsusmaal, Inglismaal või ka Lätis.

• 1985 –Tallinnast startinud Aerofloti lennuk TU-134 põrkas lennujuhi süül Valgevenes hetk enne Minskis maandumist kokku Ukrainast Lvivist õhku tõusnud sõjaväelennukiga AN-26. Katastroofis hukkus 88 inimest.

• 2000 juuni – Pärnu jõkke kukkus vesilennuk, selle piloot suri mõni aeg hiljem, samuti suri huvilennul kaasas olnud 10-aastane poiss. Allikas: EPL