TTÜ arvutitehnika instituudi süsteemitarkvara õppetooli juhataja Ahto Kalja lisas sellesarnase näite, kirjeldades, kuidas tema Soomest pärit kolleeg Tallinnas autoga liigeldes ootamatult vastassuunda pööras, sest teetööde tõttu oli liiklus ümber suunatud. „Õnneks temaga midagi ei juhtunud, kuid ehmatus oli suur, kui autod vastu tulid,” ütles Kalja.

Kalja rääkis, et Helsingis on juba mitmeid aastaid tagasi võimalus saada turismiinfokeskusest paberil kaart, millele on märgitud kõik käimasolevad teetööd. Kaardi abil on lihtne läbi linna liigelda. Tallinnas sellist kaart ei leidu. „Sarnase kaardi loomine veebis ei tohiks olla liiga keeruline,” arvas Kalja. Lisaks on Helsingi linna elanikele ja külastajatele kättesaadav ka online-kaart, mis annab põhjalikku infot teetööde kohta. Kaarti uuendatakse iga päev, mistõttu on lihtne läbida ilma suuremate sekeldustega tervet linna. „Sellise lahenduse suunas võiks liikuda ka Tallinn,” arvas Kalja.

Tarkvara on liiga vana

Tallinna kodulehel kasutuses oleva veebikaardi arendamisega tegeleva OÜ Geodata Arendus juhatuse liige Vello Solna ütles, et praegusele rakendusele on raske lisada teetööde infokihti, sest tarkvara on vana. Uue tarkvara loomine on tema sõnul juba linnavalitsuse otsustada. „Mida rohkem tarkvarasse panustada, seda rohkem tuleb kasutajaid,” on Solna veendunud.

Linnavalitsuse transpordiameti liikluskorralduse peaspetsialist Kirsika Lääts ütles, et nad ei kavatse praegust kaardirakendust esialgu edasi arendada, vaid soovivad liituda maanteeameti vastvalminud rakendusega Tark Tee. Rakendus võimaldab nii internetis kui ka nutitelefoni rakenduste kaudu saada operatiivset infot selle kohta, milline on teedel ilm, millised on kiirusepiirangud ja kus toimub erinevatel teedel ümbersõit.

Maanteeameti teeregistri peaspetsialist Tanel Jairus ütles, et praegu näeb Targa Tee leheküljelt vaid riigimaanteid ja seal toimuvat. „Tallinna linnal on võimalus ka maanteeameti süsteemiga ühineda ja me saaksime näidata ka Tallinna teid. Meil oli enne vaja süsteem käima saada ja nüüd saame rääkida koostööst linnaga.”



TASUB TEADA

Uue veebirakenduse kaudu on riigimaanteede remont veebis nähtav

Tark Tee on veebirakendus, mis näitab liiklejale informatsiooni riigimaanteedel toimuvate ümberkorraldustööde kohta. Rakendust saab kasutada nii tavalise kui ka mobiilse interneti kaudu. Rakendusega on võimalik jälgida liiklusteateid, piiranguid, teeilma, teekaameraid ja liiklussagedust. Tark Tee on kättesaadav aadressil
www.tarktee.mnt.ee