“1. detsembril peame ilmselt eksmatrikuleerima ligi 60 üliõpilast, kuna nad ei ole kooli ees täitnud oma lepingulisi kohustusi ja sügisese semestri eest korralikult õppemaksu maksnud,” lausus õigusinstituudi rektor Heiki Lindpere. Tema sõnul võib väljaheidetute arv kahaneda, kui osa neist otsustab enne detsembrit õppemaksu ära maksta.

“Kindlasti püüame kohelda iga võlglast individuaalselt, sest näiteks võib ju mõnel tudengil olla perekondlikest põhjusest tulenev ajutine makseraskus,” ütles Lindpere. “Ma usun, et nädala pärast on neist pooled ära maksnud.” Sarnaste probleemidega tuleb õigusinstituudil kokku puutuda igal aastal, kuid korraga 60 üliõpilase võlglaseks sattumine on üle tuhande tudengiga instituudis tavapäratu.

Lindpere lausus, et võlglased ei pääse kuni raha maksmiseni arvestusi ega eksameid tegema. “Neil ei ole maksmise osas erikokkulepet ning ma pean nendega kasvõi preventiivsel eesmärgil karm olema, et tulevikus sarnaseid asju ei juhtuks,” ütles rektor.

Tundmatuks jääda soovinud õigusinstituudi üliõpilase sõnul on kooli 34 000-kroonine õppemaks aastas küllaltki suur “Endalgi on paaril korral tõsiseid probleeme olnud, kuidas õppimisraha kokku saada,” sõnas ta. “Samas on võimalik maksmisgraafikut alati ajatada ja kokkuleppeid saavutada.”

Õppemaksu tasumata jätmine halvendab ka õigusinstituudi võimalusi tasuda võlgnevusi. Nii on instituudil Eesti Päevalehe andmeil tasumata Hansapangast võetud 3,5 miljoni krooni suurusest laenust umbes 750 000 krooni. Lisaks on instituut maksuametile võlgu ligi 300 000 krooni.