Õiguskantsler Indrek Tederi hinnangul on võtnud Tallinna Vesi linlaste taskutest mõistlikust ligikaudu poole võrra suuremat kasumit ning linnavalitsuse vee hinda sätestav määrus on põhiseadusega vastuolus. Ilmselt läheb vaidlus riigikohtusse, ent isegi juhul, kui kohus õiguskantsleri seisukohtadega nõustub, ei pruugi see odavamat vett kaasa tuua. Määrus muutuks küll kehtetuks, ent millal ja milline tuleb uus määrus ning koos sellega vee hind, otsustab veefirmalt dividendina umbkaudu 80 miljonit krooni aastas teeniv linnavõim.

„Õiguskantsler ei saa vee hinda määrata. Aga kui riigikohus peaks õiguskantsleri hinnanguga nõustuma, siis peab Tallinna linnavalitsus selle küsimusega lõpuks ikkagi tegelema hakkama,” möönis ka õiguskantsleri avalike suhete juht Jaana Padrik. Indrek Tederi sõnul on Tallinn lihtsalt kehtestanud vee hinnad, mille monopoolne ettevõte neile välja pakkunud on. „Situatsioonis, kus ettevõte on turgu kontrollivas positsioonis, peab hinna kehtestama avalik võim,” lausus ta. „Hind peab olema kulupõhine ehk seal peavad olema põhistatud investeeringuteks läinud kulud ja need peab omakorda linn kontrollima, kuid seda pole tehtud.”

Savisaar: süüdi on Mõis

Linnapea Edgar Savisaar ei nõustunud aga ühegi kriitikanoolega, mis õiguskantsler Tallinna praeguse valitsuse suunas saatis. Selle asemel suunas Savisaar tule taas ainuüksi IRL-i, Mõõdukate ja Reformierakonna koalitsiooni pihta, kes 2001. aastal Tallinna Vee müügilepingu sõlmis. Savisaare sõnul ei saavat linnavalitsus ise midagi ette võtta, sest vastasel juhul ootaks pealinna Jüri Mõisa algatatud lepingu rikkumise eest väga soolane leppetrahv. Lõpetuseks soovitas Savisaar õiguskantsleril pöörduda riigikohtusse ning too lubas seaduserikkumise jätkudes seda ka teha. „(Tallinna Vee müügi – toim) leping ei saa olla seadusest üle ja selline hinnamääramismäärus on vastu­olus nii põhiseaduse kui ka kanalisatsiooni ja ühisveevärgi seadusega,” ütles õiguskantsler, kelle hinnangul ei vastanud seadusele nii müügileping kui ka sõlmitud hindade määrused. Tallinna Vee investeeringute tulukus, mis ulatub 18 protsendi ligi, on Tederi sõnul tavapärasest ligi kaks korda kõrgemal. Kokkuvõttes peaks Tederi hinnangu järgi vee hind tallinlastele olema veerandi võrra väiksem. Riigikohtu lahend peaks saabuma suve lõpuks.

Probleeme on mujalgi

•• Õiguskantsleri büroos on praegu analüüsimisel üle kümne kaebuse eri linnade vee hinna määramise asjus. „Sageli on tegemist munitsipaalettevõtetega, kuid päris mitmes kohas on vee hinnaga tõesti probleeme,” lausus Teder. „Üritame nende töödega võimalikult kiiresti lõpule saada, kuid see võtab veel mõne aja, sest vastatakse ikka aeglaselt.”

•• Eesti Päevalehe spekulatsioonile, kas üks probleemse vee hinnaga kohti võiks olla Narva, vastas Teder jaatavalt. „Narvas on tõesti probleeme,” sõnas Teder, kuid keeldus enne analüüsi avaldamist täpsematest kommentaaridest. „Kus mujal, seda ma ka praegu ei ütleks.”

•• Õiguskantsleri sõnul on tal aga kahtlusi ka kohalike omavalitsuste suhtes, kes on kas populistlikel või muudel põhjustel võimaldanud vee-ettevõtetel kehtestada liiga madalaid hindu. „On nii madalaid hindu, mis ei võimalda vee-ettevõtetel ots otsaga kokku tulla,” lausus Teder. „Seal peab olema ikka number, mis muudaks investorile investeeringud kasumlikuks.”