Märjalt festivaliplatsilt suundusid peokülalised telkidesse. Ametlikult algas õllefestival juba varem Riho Rõõmuse ja õllekuninga kõnedega ning Rakvere Vabalaulu Seltsi kontserdiga.

Esimest korda oli õllesummeri kaubanimi väljas 1990. aastal, mil toimus üle-eestiline laulude turnee ansambel Vanaviisi eestvedamisel.

Lauluväljaku direktori ja õllesummeri eestvedaja Riho Rõõmuse sõnul võib õllesummer tulevikus laieneda rahvusvaheliseks ürituseks. "Edaspidi on plaanis korraldada küll teise nime all suur festival, kus osaleksid kõik Euroopa maad, ja õllesummer oleks üks osa sellest üritusest," sõnas Rõõmus. "Niisuguse ürituse ettevalmistuseks kulub kindlasti kaks aastat, aga järgmisel suvel saaks juba korraldada rahvusvahelise õllesummeri, mis oleks suurürituse soojenduseks."

Rõõmus vaidleb ägedalt vastu neile, kes väidavad õllesummeri olevat suure joomapeo. "Demokraatlikus ühiskonnas on pahed paratamatud ja eestlasi on võimalik õpetada kultuurselt tarbima jooke, sööke ja meelelahutust." Rõõmuse arvates saab inimesi õpetada ka kultuurselt viina jooma, kuid õllejoomise kultuuril on juba pikaajalised traditsioonid.

Kaupmeeste ja esinejate suhtumine tarbijasse on õllesummeri vähese ajaloo jooksul tunduvalt muutunud. ärimehed hoolivad väga oma kauba kvaliteedist ja muusikud arvestavad rohkem publiku maitsega, selgitas Rõõmus. "üks Rock Summeri põhjakõrbemise põhjusi oligi tarbija hooletusse jätmine," arvas Rõõmus. "Kolmekümneaastasel ei olnud seal midagi teha, rääkimata veel vanematest. Puudusid pikad pingid ja lauad ning vastav muusika."

Rõõmus loodab, et tulevikus ei pea õllesummerile enam piletit ostma. "õlletelgid saavad kutsuda esinejaid, kes nende arvates külastajaid ligi tõmbavad ja korraldajate mureks jääks ainult üldsuhete korraldamine."

Selline üritus saab toimuda üldise elatustaseme tõusmisel. Rõõmuse sõnul peab kaupleja kogu ürituse kulud kinni maksma ja siis tulu saama tarbija taskust, aga kaupleja ei ole veel nii rikas, sest tarbija pole rikkaks saanud.

Festivali pikendamist viiele päevale põhjendas Rõõmus muutliku ilmaga. Osalejad on festivali palju investeerinud ja kui kolmepäevasest peost kaks päeva oleksid sajused, veaks üritus ennast kohe kahjumisse. "Nüüd on ka nendel, kes nädalalõppudel pealinnast välja peavad sõitma, festivalil osalemise võimalus," põhjendab Rõõmus.

BETTY ESTER