Eesti omanike keskliit peab ebaõigeks maamaksu hüvitamisel Tallinnas kehtivat korda, mille järgi ei saa soodustusi kõik pensioniealised maaomanikud.

Keskliidu peasekretäri Taavi Madibergi sõnul on praegune vahetegemine kunstlik ja eelisseisu satuvad pensionärid, kelle elamumaa sihtotstarbega maatükk on suurem kui 200 ruutmeetrit ning kes ei saa renditasu näiteks sundüürnikelt. “See on põhiseadusevastane ja diskrimineeriv,” leidis Madiberk.

Madibergi sõnul otsustatakse järgmisel nädalal, kas teha põhiseaduslikkuse uurimiseks avaldus õiguskantslerile või lisada materjalid algatatud kohtumenetlusele. Maamaksu põhiseaduslikkuse hindamiseks pöördus halduskohtusse kümme inimest: üheksa Tallinnast ja üks Maardust. Menetlusse on praeguseks võetud Paap Kõlari avaldus, mille asjus esitab maksu- ja tolliamet 23. maiks oma seisukoha.


Veel pole menetlusse võetud

Halduskohtu pressiesindaja Jaanika Topkini sõnul lükati 13. mail üks avaldus tagasi, sest esitaja ei saatnud nõutud tähtajaks lisadokumente. Teised juhtumid on ootel, kuni avalduste esitajad kõrvaldavad puudusi, näiteks edastavad maamaksuteatisi.

Keskliidu algatusega vabastada kodud maamaksust oli omanikud.ee leheküljel eilseks liitunud 7922 maja- ja korteriomanikku. Kui esialgu kavatses keskliit internetis ja kirjalikult kogutud enam kui 10 000 allkirja ühes pöördumisega riigikogule edastada aprilli lõpus, siis Madibergi sõnul tehakse seda tõenäoliselt sügisel.

11. mail korraldas keskliit maamaksu teema arutamiseks endise õiguskantsleri Allar Jõksi juhtimisel ümarlaua, lisaks on peetud läbirääkimisi “erinevate poliitiliste jõududega”. Nädal tagasi kutsus Isamaa ja Res Publica Liidu Tallinna piirkond üles riigikogu IRL-i fraktsiooni algatama maamaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu, et anda kodude maksuvabastamise otsustamine kohalikele volikogudele.