“Mul oli juba enne lendu sisetunne, et midagi võib juhtuda, sest ilm oli halb ja sisimas ma kuidagi kartsin sellele reisile minekut,” lausus Inge Aluve(60). Umbes 40 minutit enne Tallinna-Kärdla lennuki väljalendu helistas ta Tallinna lennujaama ja tühistas kaks nädalat varem tehtud piletibroneeringu.

“Oleksin võinud potentsiaalselt surnud olla, “ sõnas Lasnamäe linnaosa valitsuses peaspetsialistina töötav Aluve. “Seda enam, et Hiiumaale lendamine oli minu jaoks hädavajalik, kuna vend tähistas 65. sünnipäeva.”

Aluve sõnul hakkas ta õhtust lennureisi Hiiumaale pelgama pärast seda, kui nägi päeval, et isegi autod püsivad teel väga halvasti. “Mõtlesin, et kui autod halvasti teel püsivad, siis kuidas suudab lennuk suurel kiirusel maandudes libisemisest hoiduda,” ütles ta.

Pärast piletibroneeringu tühistamist läks Aluve töölt koju ja lülitas teleri ETV kanalile, kus anti teada, et kell kaheksa tuleb eriteadaanne. “Kui ma siis õnnetusest kuulsin, olin täiesti ‰okeeritud, lihtsalt õudne hakkas,” sõnas Aluve. “Ma ei ole sellest ‰okist siiani üle saanud.”

Aluve sõnul on ta korra lennukiga juba surmaohtu sattunud. 1967. aastal liinil Kiiev-Leningrad-Tallinn praktikalt koju lennanud Aluve pidi üle elama hirmsaid hetki, kui enne Tallinna lennujaama kõrval oleva Ülemiste järve kohale jõudmist mattus lennukisalong suitsu ning lennuki tagaosast lõid leegid välja. “Õnneks saime ikka edukalt maanduda, ehkki lennuk saadi pidama kohas, mis selleks ette nähtud ei olnud,” meenutas Aluve. “Kohale sõitis hulk tuletõrjemasinaid ning reisijad evakueeriti spetsiaalsete liuteede abil.”

“Mul on hirmsasti elus vedanud, sest paar aastat tagasi pääsesin ka Haapsalust Firenightilt Tallinnasse sõites vigastusteta, kui põder otse auto ette jooksis,” rääkis Aluve. “Tahaks loota, et kui jumal annab, siis enam ma ei pea taolisi asju üle elama.”

Eesti Lennukompanii andmeil pääses Hiiumaa lennuõnnetusest teinegi pileti broneerinud inimene. Pileti broneeris Egon Tüür, kes teadmata põhjustel Hiiumaale suundunud lennukile ei tulnud.