"Komeedi vaatlemiseks sobib kõige paremini binokkel või väike vaatetoru," soovitas astronoom Peep Kalv. "Suure teleskoobiga pole mõtet tähte uurida, sest läbi selle näeb ainult tähe tuuma," selgitas ta.

Kõige paremini saab komeeti jälgida selge ilmaga õhtutel. Komeet on õhtuti näha põhjapoolses taevas Suurest Vankrist vasakul, hommikul aga asub täht idas.

Suurima heledusega on sabatäht lihavõttepühade ajal 28. märtsil, kuid hea vaatlusaeg on ka sel nädalal.

Praegu on Päikesele lähenev Hale-Bopp kogu põhjapoolkeral hästi vaadeldav. Olles teinud tiiru ümber Päikese, kaob komeet meie vaateväljast ning jõuab lõunataevasse.

Taevakeha avastamise au kuulub ameerika amatöörastronautidele, kelle järgi komeet oma nime sai. Hale-Bopp on heleduselt võrdne Siiriusega, mis on lõunataeva kõige heledam täht.

Viimasel kahel aastal on inimestel Kalvi sõnul vedanud, sest Maalt on silmaga näha olnud kolm heledat komeeti. "On haruldane, et kahe aasta jooksul on kolme heledat komeeti saadud palja silmaga näha. Tavaliselt seda nii tihti ei juhtu," selgitas Kalv. Praegu möödub Maast igal aastal 15 kuni 20 sabaga tähte, kuid kõiki neid ei ole võimalik jälgida, lisas ta.

Tallinlased võivad komeet Hale-Bopi ja teiste astronoomiliste uurimustega tutvuda Nõmme Tähetornis. Erinevalt Tartu Tähetornist ja Tõravere observatooriumist, kus toimuvad spetsiaalsed komeedivaatlused, ei korralda Nõmme Tähetorn üritusi laiale avalikkusele. Kuna Nõmme Tähetorn on avariiolukorras, võib seda korraga külastada vaid väike rühm inimesi.

Ka välisvaatlusi ei saa Nõmmel korraldada, sest torni ümbritseb männimets.

Torni sagedased külalised on amatöörastronoomid, õpilased ja Tallinna Tehnikaülikooli tudengid. Huvilistel tuleb pöörduda Peep Kalvi poole või helistada Nõmme Tähetorni telefonil 510 058.

Astronoom Peep Kalvi sõnul on olemas mõningane oht, et komeet võib Maale langeda. Siiani on kord alla kukkunud vaid väike komeeditükk. Maa peale suured komeedid jõuda ei tohiks, sest nad on nii hõredad, et plahvatavad juba atmosfääris.

BETTY ESTER