“Kahe astme kohus on Avita maksupettuses süüdi tunnistanud ja nüüd tuleb meil tegeleda probleemiga, kuidas raha kirjastuselt kätte saada,” lausus maksuameti nõunik Koit Luus.

Kui Avita ei kavatse maksuametile võlga tasuda, tuleb Avita pangaarve ja vara tema sõnul arestida.

“Ei saa ka välistada, et maksupolitsei algatab firma juhi Ly Aunaste suhtes kriminaalasja või teeb maksuamet majanduspolitseile avalduse kriminaalasja algatamiseks,” lisas Luus.

Ly Aunaste on seotud maksupettuse skeemides osalenud firmadega ning tema allkiri seisab enamikul dokumentidel.

Ly Aunaste ei olnud eile kommentaarideks kättesaadav.

Umbes poolt Eesti õpikukirjastuse turgu omavat Avitat kohtus esindanud advokaat Marti Hääl lausus, et kirjastus kaebab kohtuotsuse kindlasti edasi. “Kassatsiooni kaebus riigikohtusse on ettevalmistamisel,” ütles ta. “Meie arvates ei ole kohtuotsuse tegemisel olulistele asjaoludele tähelepanu pööratud ja seetõttu on minu kliendi huvid saanud kannatada.”

Möödunud reedel jättis Tallinna ringkonnakohus muutmata halduskohtu 30. aprilli otsuse, mille kohaselt mõistis kohus OÜ-lt Kirjastus Avita välja ligi kaheksa miljoni krooni suuruse maksuvõla.

Süüdistuse kohaselt laenas Avita 1998. aasta 12. mail Bahamal registreeritud maksuvabale firmale Publishers Group S.A. 24 miljonit krooni. Raha liikus Bahama firma arvelduskontole Ühispangas ja firma pidi võla tagasi maksma sama aasta 1. juuliks.

Samas pole Avita koos intressidega 26 miljoni kroonini kasvanud võlga tagasi saanud ning on summa kandnud kuludesse. Maksuamet käsitles raha kadumist ning kuludesse kandmist maksupettusena. Avita võis offshore-firma abil varjata kirjastamiselt saadavat kasumit ning hiilida kõrvale ettevõtte tulumaksu maksmisest.

Selle tõestuseks on fakt, et Avita ei teinud erilist katset raha tagasi saada, saates Bahama firmale vaid kaks nõudekirja. Samas loobus Avita laenulepingus vaidluste lahendamiseks ette nähtud vaidemenetlusest Ukraina kaubandus- ja tööstuskoja arbitraaÏis, sest pidas poole miljoni krooni suurust menetluskulu kalliks.

Avita tulude varjamist tõendab ka fakt, et Aunaste oli vaidlusalusel perioodil lisaks Avita juhtimisele ka Bahama firma allkirjaõigusega isik, kes avas pankades arveid offshore-äriühingute nimel ja korraldas raha liikumist. Aunaste tihe side Bahama firmaga lükkab ümber Avita väite, et Publishers Groupiga ei olnud võla tagasisaamiseks võimalik ühendust saada.