Kaitseministeerium annab vanalinnas Vene 31 paikneva kunagise koolihoone, kus praegu tegutsevad mitmed veteranide ühendused, pooleks sajandiks Püha Miikaeli kolleegiumi kasutada.

Kolleegium hakkab majas tegelema koolist väljalangenud või väljalangemisohus olevate laste individuaalõppega. Erakool Püha Miikaeli kolleegium on raskustes lapsi koolitanud ühe aasta ning teinud seda Uus 32 asuvas hoones, kus käib õppimas 25 last.

Kooli haldava MTÜ Miikaeli Ühendus juhatuse liige Katrin Raie ütles, et uute ruumide saamine avab nende koolile uued arenguvõimalused. “Kui meile seda maja ei antaks, siis ei oleks meil võimalik rohkem lapsi oma kooli vastu võtta,” ütles Raie.

“Vajadus on ühiskonnas väga suur, kuid kuna meie tegevus keskendub individuaalsele õppele, ei saa õpilaste arv meie koolis kunagi olema väga suur,” ütles Raie. Tulevikus võiks koolis õppida kuni 75 last. Uues majas lisandub senisele põhikoolitasemele ka gümnaasium.

Remondiks kümme miljonit

Praeguste plaanide kohaselt kulub kolleegiumi uue hoone remondiks veidi üle kümne miljoni krooni, mis loodetakse kokku saada pangalaenu, välismaiste fondide ja eraannetajate toel. Praegu on kokkulepe ühe katoliku kirikuga seotud fondiga Saksamaal, mis on lubanud toetada katuse vahetamist.

Katrin Raie sõnul võtab kool maja kohe kasutusele ning hakkab samas otsima võimalusi edasise remondi tegemiseks. “Oma tegevuse pakilisuse tõttu ei saa me endale lubada maja tühjana hoidmist. Me oleme harjunud, et värv koorub, ning me hakkame seda maja kohe kasutama,” lisas ta.

Tema sõnul on ministeeriumi samm hea eeskuju ka teistele võimalikele toetajatele. “Õpetamine ei ole tänapäeval ei tulus ega ka populaarne tegevus, eriti kui õpetatakse neid, kes endaga võib-olla väga hästi hakkama ei saa. Paar eraisikust annetajat meil on, ootame neid juurde.”

Veteranid kolivad Toompea serva

•• Praegu Vene 31 hoones tegutsevad veteranide ühendused kolivad pärast maja koolile andmist kaitseliidu peastaabi majja Toompea 8.

•• Kaitseliidu pressiesindaja major Neeme Brus sõnas, et kaitseliidu peakorteri juures leitakse ruumi kõigile veteranide ühendustele. “Meie maja Toompea-poolne tiib on remonditud ja me leiame ruumi kõigile veteranidele,” kinnitas Brus.

•• 49 aastaks Püha Miikaeli kolleegiumile kasutada antav hoone ehitati 1900. aastal ning oli aastatel 1920–43 kasutusel koolihoonena.

•• Maja moodustas ühtse kompleksi Vanalinna hariduskolleegiumi praeguse koolihoonega Vene 22. Okupatsiooniajal kasutas hooneid Nõukogude armee, seejärel ALMAVÜ.

•• Eesti taasiseseisvudes läks hoone kaitsejõudude kätte.