Kreitzbergi sõnul oleks Jänes võinud enne Andres Siitani ERSO direktori kohalt vabastamist nõu pidada ka peadirigent Neeme Järviga.

Tüli puhkes septembris

Kultuuriminister vabastas Siitani esmaspäeval ränkadele juhtimisvigadele viidates ametist. ERSO juhi kohuseid täidab ajutiselt Eesti filharmoonia kammerkoori direktor Anneli Unt.

Probleemid ERSO ja ministeeriumi suhetes kulmineerusid tänavu septembris, kui Siitan pöördus meedia vahendusel kultuuriministri poole sooviga temaga kohtuda ja ERSO rahaasju arutada. Samuti heitis Siitan ministrile ette orkestri liiga keerulisse rahalisse seisu asetamist.

Süüdistuste järgi tellis kultuuriministeerium aga auditi, mis näitas, et ERSO tegevuskulud on viimase aastaga 4,3 protsenti kasvanud, raha kulutuste tegemiseks aga pole. Kultuuriministeeriumi väitel on ERSO finantsseis ääretult kehv.

Esialgu loodeti ERSO juhtimiskulusid vähendada 2009. aasta lõpus plaanitud struktuurireformiga, mille puhul oleks liidetud ERSO ja Eesti Kontserdi struktuur, antud Eesti Kontserdi halduses olev Estonia kontserdisaal ERSO hallata ning liidetud ERSO-ga Eesti rahvusmeeskoor ja Hortus Musicus. Muudatused jäid aga tegemata.