Nimelt esitas prokuratuur juba 2010. aasta septembrikuus meestele kahtlustuse korruptsioonijuhtumis, mis omakorda leidis aset 2007. aastal.

Kahtlustuse ja nüüd siis süüdistuse sisuks on juhtum, kus valda juhtinud meestel oli kunagi osalus üht maatükki omanud ettevõttes. 2007. aastal algatatud detailplaneeringuga muudeti maatükkide sihtotstarvet maatulundusmaast äri- ja tootmismaaks ning elamumaaks, mis sisuliselt andis võimaluse Tallinna–Tartu maantee äärde Rae valda ehitada eramaju.

Keeruline juhtum

Süüdistuse järgi varjasid Gutmann ja Kasemaa toona oma varalisi huve sealsete kinnistute puhul Eeluurimisel kogutud andmeil ostis Gutmanni ja Kasemaaga seotud firma 2007. aasta jaanuaris kinnistud kokku 7,5 miljoni krooni eest ning müüs need sama aasta maikuus edasi.

Gutmann ja Kasemaa oleksid kinnistute müügi pealt teeninud suurt kasu, kuid ostja ei suutnud lepingut täita ja tehing jäi lõpuni viimata.

Iseenesest kuriteo aegumist karta veel ei ole. Ringkonnaprokurör Vallo Karileri sõnul esitati Kasemaale ja Gutmannile 2010. aastal elukohast lahkumise keeld, mis tähendab, et kuriteo viieaastane aegumistähtaeg nii-öelda katkes ja algas uuesti otsast peale. „Samuti katkeb aegumistähtaja arvestus süüdistatavate kohtu alla andmisel,” selgitas ta.

Miks aga läks pea kaks aastat süüdistuse esitamiseni? „Selle juhtumi uurimine on olnud keskmisest keerulisem ja seetõttu ka üsna aeganõudev,” põhjendas Kariler.

Seni on aga nii Gutmann kui ka Kasemaa töötanud edasi Rae vallas juhtivatel positsioonidel. „Hetkel [tagasiastumise plaane] ei ole, aga homme võib olla teine päev,” jättis Veigo Gutmann eile Eesti Päevalehega rääkides oma tuleviku kohta otsad lahtiseks.VaikivadKommenteerivad paari nädala pärast

Gutmanni hinnangul võib ta süüdistust kommenteerida alles pärast advokaatidega arutamist, sest tegemist on liiga värske uudisega. „Mina jään oma varemöeldu juurde – prokuratuur võib ju kohtusse kaevata. See on tema õigus ja kohustus,” ütles ta süüdistust tõrjudes.

Sama seisukohta kinnitas ka toonane abivallavanem Kasemaa. „Vara on natuke kommenteerida, saime süüdistuse kätte alles reedel,” ütles ta eile Eesti Päevalehele. „Paari nädala pärast saame midagi öelda, kui oleme advokaatidega paika pannud oma seisukohad.”