Eile demonstreeriti Toomkirikus äsja valminud orelit ning kirjutati alla oreli vastuvõtmise aktile, tervituskõne pidas professor Hugo Lepnurm. Esimene taastatud oreli kontsert toimub Tallinna orelifestivali raames täna. Oreli restaureerinud firma Christian Scheffler Orgelwerkstatt esindajad kiitsid uue kõlaga orelit maailmatasemel pilliks, lõpptulemusega jäi rahule ka organist ning orelifestivali peakorraldaja Andres Uibo.

“Töö on tehtud ideaalselt, olen mänginud maailmas umbes kolmesajal instrumendil, kuid nii viimistletud orelit pole ma veel mänginud,” kiitis Uibo, kes ekspertkomisjoni liikmena hoidis orelil silma peal, kui pillile hakati uuesti vilesid peale panema.

Remont 4 miljoni eest

“Orel on koguduse elus äärmiselt vajalik instrument, mis peab ennekõike hästi kogudust teenima – ja niisugune väärt pill peab leidma väärilise koha ka kontserdielus,” arvas Andres Uibo.

Homme õnnistab Toomkiriku oreli sisse peapiiskop Jaan Kiivit. Unikaalse pilli avamängu au kuulub õigustatult professor Hugo Lepnurmele, kes juhtis Toomkiriku oreli fondi. Ainulaadse Sauer-oreli remont kestis pool aastat ja maksis neli miljonit Eesti krooni.

Homme õhtul toimub Toomkirikus Tallinna kaheteistkümnenda orelifestivali galakontsert, kus esinevad kõik üritusest osavõtjad. Ülejäänud kaheksal päeval annavad nii eesti kui väljamaised organistid soolokontserte.

Kontserdi korraldaja Andres Uibo sõnul on kõik siinsed külalisorganistid maailmas kõrgelt hinnatud artistid.

Järgmise nädala reede õhtul esineb Toomkirikus maailma esiorganist, prantslane Oliver Latry, kes valiti juba 23-aastaselt Pariisi Jumalaema kiriku organistiks. Latry on ka Prantsusmaa muusikaakadeemia professor.

Pühendatud Artur Kapile

Festivalile lisavad esinduslikkust Bernhard Haas Saksamaalt ja Roberto Bertero Itaaliast. Oleviste kirikus esineb Stuttagrdi kammerkoor ja barokkorkester, maailmas parimad J. S. Bachi esitajad koori ja kontsertmuusikavallas.

Tänavune orelifestival on pühendatud kahele heliloojale, eestlasele Artur Kapile ja saksa heliloojale Max Regerile. 9. augusti lõppkontserdil Estonia kontserdisaalis mängitakse Regeri suurteost Psalm 100.

“Möödunud aastal Neeme Järvi külaskäigu ajal istusime maestroga pargipingil ja ma küsisin, millist teost tahaks ta oma elus veel dirigeerida,” jutustab Andres Uibo. “Ütlesin, et just seda teost kavatsen järgmisel aastal orelifestivalil mängida lasta, kuid kahjuks ei sobinud Järvi kava meie festivali ajaga.”

Küll astub orkestri ette ERSO kunagine dirigent Leo Krämer.

Kuulajaid oodatakse festivalile 5000–6000 ringis.

Andres Uibo valmistab ette juba 2000. aasta orelifestivali, järgmise aasta üritus on üldjoontes paigas. Uudisena toimub 1999. aastal rahvusvaheline organistide konkurss, mis peaks muutuma orelifestivali osaks.