Eilse seisuga oli oma nime pöördumisele lisanud juba üle nelja tuhande inimese, allkirju kogutakse kuni neljapäevani.

Pöördumise algatanud ja prefekt Aivar Otsaltile möödunud suvel koera müünud Helen Vihtol ütles, et on antud küsimuses käinud juba nii keskkonna- kui ka siseministri jutul. Siseminister Kalle Laanet oli Vihtoli väitel andnud talle mõista, et saab prefekti eksimusest aru ja tegeleb antud küsimusega.

Tegu peab saama karistuse

Lõuna politseiprefekt Aivar Otsalt ostis eelmise aasta juunis Eesti retriiverite tõuühingu tegevliikme Helen Vihtoli käest kahekuuse labradori retriiveri kutsika. Novembris sattus ravita jäänud luumurdudega koer Võru koerte varjupaika, koeral olid murtud mõlemad esikäpad ja vaagnaluu. Vihtol sai koera saatusest teada tänavu juunis ning tema väitel oli ostu-müügilepingus punkt, et juhul kui ostja koera ei soovi, tagastab ta selle müüjale.

Politsei sisekontroll Aivar Otsaltil süüd ei näinud ja juhtumiga tegeleb edasi keskkonnainspektsioon.

Retriiverite tõuühingu juhatuse esimees Margus Merima ütles, et aktsiooni eesmärk on juhtida ühiskonna tähelepanu sellele, et looma väärkohtlemine on vale ja peab olema karistatav. Tema sõnul üritab tema juhitav ühing asja üleval hoida nii kaua, kuni on saavutatud mingi tulemus. “Meie eesmärk ei ole ühe inimese ristilöömine, vaid arusaamise tekitamine, et sellised asjad on valed ja karistatavad,” rääkis Merima.

Koerale kannatuste ja vigastuste tekitamise eest saab eraisikut väärteo korras karistada kuni 12 000-kroonise rahatrahviga. Helen Vihtoli sõnul on palju olulisem probleem aga see, kuidas politsei on asja ise käsitlenud. “Loom on täiesti vigastatud ja selle eest peaks saama karistuse. Süüdlased, kes on pärit siseringist, jalutavad aga niisama ringi. Kuid meie instantsid näevad ainult mingit lepingu rikkumist,” lisas ta, viidates sellele, et politsei arvates lõppes Aivar Otsalti vastutus koera eest siis, kui ta oli looma edasi kinkinud.

Aivar Otsalt viibis eile puhkusel ja tema kommentaari Eesti Päevalehel saada ei õnnestunud.

Kalle Laanet:

Politseijuht käitus vastutustundetult

•• Kas teie meelest väärib prefekt Aivar Otsalt tänaseks selgunud faktide valguses ametist tagandamist?

Tagandamine ei saa olla eesmärgiks omaette, eesmärgiks on jõuda süüdlas(t)eni, kelle väärkäitumine tõi kaasa sellised kahetsusväärsed tagajärjed. Koera võimaliku väärkohtlemise juhtumit menetleb keskkonnainspektsioon ning järeldusi teha saab alles siis, kui menetlus on lõpule viidud. Olulisim ongi välja selgitada, kelle süül juhtunu aset leidis, ja teada saada, mis siis tegelikult juhtus.

Käesolevaks ajaks on selge, et tegemist on politseijuhi vastutustundetu käitumisega, sest korrektne oleks olnud anda koera müüjale teada kavatsusest koer kellelegi teisele edasi anda või kinkida. Lemmiklooma soetades võetakse endale vastutus kanda tema eest hoolt.

•• Kuidas võiks see teie meelest mõjuda Eesti rahvusvahelisele mainele, kui välismaises pressis leiaks antud teema laia käsitlust, mida ju rahvusvaheliste loomakaitseühenduste kaudu on võimalik saavutada?

Iga negatiivne info meie riigis toimuva kohta, kindlasti ka kõne all oleva juhtumi kajastamine piiritaguses meedias kahjustab Eesti mainet. Endast nõrgemate, olgu siis tegemist kas laste või vanuritega, aga ka lemmikloomade väärkohtlemisega, on täiesti mõistetavalt emotsionaalselt tundlik teema, mis läheb korda valdavale osale inimestest ja iseenesestmõistetavalt pälvib hukkamõistu. Politseijuhi vastutusest saame hetkel rääkida vaid eetiliste kaalutluste kontekstis, sest menetlus on käimas ning ennatlikke järeldusi teha ja otsuseid langetada ei ole kohane.

•• Kas 3700 inimese nimed avaliku pöördumise all on piisav hulk, et küsimusega edasi tegelda ja kedagi ka tegelikult karistada?

Küsimusega tegeldakse edasi, olenemata allkirjade arvust.