Eelmisel kolmapäeval rääkis Swedbanki esindaja Kristi Künnapas Päevaleht Online'ile, et Tallinnas kopeeriti paari tuhande inimese pangakaarti, mille omanikke on juhtunust teavitatud. Täna selgitas Künnapas, et raha kadumisest pole keegi teatanud ning kaartide kinnipanemiseks pole põhjust, kuna piisab PIN-koodi vahetamisest.

Põhja ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Maria-Elisa Rannajõe rääkis Päevaleht Online’ile, et kaartide kopeerimiseks kasutati skimmerit, mis on kätte saadud. Masin oli Tallinna vanalinnas Aia tänava automaadi küljes.

Rannajõe sõnul pole seni kahtlustatavana kedagi kinni peetud. Kopeeritud kaartide arv on täpsustamisel, kuid raha kadumisest ei ole Rannajõe kinnitusel eilse seisuga keegi teatanud.

Rannajõe rääkis, et kopeerimine jäi algusfaasi ning skimmer ei olnud automaadi küljes kaua. Siiski ei osanud ta täpsustada, mis perioodi jooksul kaarte kopeeriti.

Sarnaseid kaartide kopeerimisjuhte on Rannajõe sõnul aastas keskmiselt kolm, seda alates 2000ndate algusest ning sagenevas joones. „Nüüd on järjest rohkem,“ ütles ta.

Künnapas rääkis eelmisel nädalal, et kõigile, kelle pangakaartide andmed võidi kopeerida, saadeti informeeriv SMS, milles paluti PIN-kood ära vahetada. Niipea, kui inimene paneb kaardi uuesti automaati, saab ta käsu kood ära vahetada.

„Neile, kes kasutasid krediitkaarti, väljastame uued kaardid,” lisas Künnapas.

Põhja prefektuuri majanduskuritegude talituse juht vanemkomissar Rain Kuus selgitas Päevaleht Online'ile, et märgates pangaautomaadi küljes midagi tavapäratut, peaks sellest kindlasti kohe teada andma pangale ning igaks juhuks sellest automaadist raha mitte võtma.

„Kurjategijad üritavad pangakaardi andmete kopeerimiseks mõeldud seadmeid erinevate võtetega maskeerida ja visuaalselt on üsna keeruline kopeerimisseadet avastada,” märkis Kuus, kelle sõnul on esimeseks signaaliks selle kohta, et midagi võib olla valesti, tõrked kaardi automaati sisestamisel.

Eelmisel aastal registreeris politsei Tallinnas ja Harjumaal alla kümne sellise juhtumi.