Kes prügilasse viivat teeotsa ei mäleta, ei pruugi seda äragi tunda. Raba tänava algust tähistab tagasihoidlik Pääsküla jäätmejaamale osutav sinivalge tahvel. Juba Vabaduse puiestee äärne näeb välja teisiti: kahest moodsalt kaldus seintega korteriga korrusmajast on kaheksa korterit paari kuuga müüdud, ainult kümme on veel järel.

Kolme-neljatoaline, ligi 100-ruutmeetrine eluase maksab siin kolme miljoni krooni ümber. “Palju huvilisi on Nõmme põlisasukate seast,” ütleb maakler Liivi Bergson. “Esimesed korterid broneeriti juba ehitusjärgus.”

Uued kortermajad kerkivad ka naaberkinnistul. Oluliselt odavamad pole üksikud “vanad” pinnad, näiteks küsitakse müü-gikuulutuses 66-ruutmeetrise korteri eest 2,1 miljonit krooni. 300-ruutmeetrine ehitusjärgus majakarp Ilvese tänaval maksab 2,6 miljonit ja 100-ruutmeetrise maja eest Nugise tupikus küsitakse 2,9 miljonit krooni.

Nüüd on puhas!

1972. aastast prügiautode “tallata” olnud Raba tänav näeb nüüd välja tagasihoidlik allee, mille lõpus kõrguv roheline mägi ja selle ees väike kiosk meelitavad pargilikult lähenema ja piiluma, mis puude taga veel näha. Vasakule, kuldsete kaskede alla keeravale metsateele on omanik püstitanud hoiatuse “Eravaldus”. Paremale viiv Ilvese tänav on just nii kitsuke, et jätab mulje, nagu sõidaksime kellegi õuel. Uued katused, lilleamplid – rahulik aedlinnamiljöö ja kaua unistuseks olnud värske õhk.

Uue ja vana lõimumine on siin-seal tekitanud huvitavaid kontraste. Näiteks teekitsuse tõttu kogukatena mõjuvate elamutele assisteerib Naaritsa tänava lõpus rohtu kasvanud, hüt-tidega aiamaa. 20 aastat Rebase tänaval elanud Helve Lõhmus viskab labidaga värsket mullakoormat, koer Muki seltsiks. “Siin on nüüd väga palju muutunud, maju on parandatud ja noori on tulnud,” kiidab ta.

Kuigi ametlikult võisid jäätmeautod sõita piki Raba tänavat, sattus neid tihtilugu ka kõrvalteedele. “Nüüd on puhas!” rõõmustab Lõhmus.

20 aastat Ilvese tänaval ela-nud Lea, kes perenime avaldada ei soovinud, rõõmustas samuti, et piirkond areneb ja asjadeotsijad enam ringi ei sagi. “Läksid siit hordidena hommikuti, nagu tehasesse tööle prügi korjama,” meenutab ta. “Ega nad ei varastanud midagi, pesu rippus ikka õues nööril. Tegid oma tööd.”

Kui vanemate elamute aiad upuvad põõsastesse ja viljapuudesse, siis Mägra ja Kärbi tänava kant näeb välja kui uusasum: katuseaknad, kõrghaljastus, muru ja siredad hallid tänavavalgustuspostid. Ehitajad katustel, rõ-dudel ja tarvikuid tassimas. Aktsendiks tänavapildis harulduseks muutunud valge Zaporo-Ïets värava ees, tuulega jämeda oksa kaotanud pappel ja pirakas kärbseseen pargitukas.

Pääsküla asum laiub Suur-Tallinnas

•• Nõmme linnaosa vanema Rainer Vakra sõnul jääb prügilat ümbritsev raba Nõmmet ümbritseva haljasvööndi osaks. 30 aasta pärast, kui keemilised protsessid on jäätmetes lõppenud, kavandab linn endise jäätmekogumi peale spordi- ja vabaajakompleksi kelgu- ja suusaspordi harrastajatele, ütles Vakra.

•• Piirkonda on koostatud detailplaneeringuid uute majade ehituseks – Vabaduse-Raba-Rebase-Naaritsa piirkonda ja Kärbi tänavale, praegu on seisma jäänud arendusplaanid Saagi ja Külvi tänaval.

•• Saku valla abivallavanema Kalle Pungase sõnul laiub menetletava üldplaneeringu järgi endise Pääsküla prügila naabruses tihe asustusala. “Tee pool Tänassilma tehnopargis on palju ettevõtteid ja osa veel tulemas, raba poole jääb elamumaa,” kirjeldas ta. Vajaduse korral rajatakse elamute juurde jäetud sotsiaalmaale lasteaed või koguni lasteaed-algkool.