Üks Eesti digiraamatute keskuse algatajaid ja kauaaegne raamatukirjastaja Margus Küppar ütles, et ministri ideede tagajärjel on hakatud paber- ja e-raamatuid vastandama, mis pole õige, sest formaat pole peamine. Teisalt tähendavad e-raamatud tulevikku ja nendega tegelda on kahtlemata õige.

Sõda rahvuskultuuri vastu

TEA kirjastuse juhatuse esimees Silva Tomingas märkis, et kultuuriministri sõnavõtt pole mitte diskussiooni algatamine, vaid rahvuskultuuri vastu välja kuulutatud sõda. „Ma ei imesta, kui selle nalja peale tulevad inimesed tänavale,” lisas ta. Kuna Tomingase sõnul on rahvuskultuuri säilimiseks vaja keele elujõulisust, ei tohi paberraamatuid kõrvale jätta. Need on põhiline vaimuvara kättesaamise vahend, sest e-raamatutena on saadaval vaid mikroskoopiline osa eestikeelseid raamatuid. „Kui lõigatakse ära eestikeelse raamatu nabanöör, lõigatakse läbi ka eesti rahvuse nabanöör.”

Selleks et e-raamatute ostjaid mitte karistada, peaks e-raamatutele kehtima sama käibemaksusoodustus nagu paberraamatutele ja nende käibemaks olema praeguse 20% asemel 9%, kinnitas Küppar.