„Nädala pärast läheb tunduvalt soojemaks. See, et lausa sulaks üle Eesti läheks, on veel kaheldav, kuid praegusest läheb tunduvalt soojemaks,“ ütles EMHI meteoroloog Merike Merilain Päevaleht Online’le.

Neljapäeval tugevneb Skandinaavial kõrgrõhuala, mis laieneb ka Soome kohale. Merel püsib tugev idakaarte tuul ja mandril tuul päeval pikkamööda nõrgeneb.
Lund ja tuisku on öösel saartel ja Liivi lahe ümbruses, ka Lõuna-Eestis võib lund tulla, päeval sajuvõimalus kahaneb.
Õhutemperatuur on öösel –12…-19°C, päeval –9…-14°C, saarte rannikul vähem.

Reedel hakkab ilma määrama kõrgrõhuvöönd, mis ühendab Venemaa kõrgrõhuala Atlandil paikneva kõrgrõhualaga.
Taevas selgineb kõikjal ja sademeid ei ole ette näha. Idakaarte tuul nõrgeneb. Õhutemperatuur langeb –17…-22°C-ni.

Laupäeval määrab ilma Venemaal püsiva kõrgrõhuala lääneserv. Puhub nõrk kagutuul. Päeva jooksul läheb pilvisemaks ja kohati võib kerget lund sadada.
Öösel on külma –17…-22, päeval tõuseb temperatuur -10…-16°C-ni.

„Võrreldes varasemate prognoosidega muutusid külmakraadid nüüd küll mõnevõrra väiksemaks, kuid ei saa välistada, et temperatuur kõigub paari-kolme kraadi võrra,“ täpsustas Merilain ja lisas, et tänavuse külmarekordi purustamisse ta eriti ei panustaks.
Tänavune külmarekord sündis 1. veebruaril Väike-Maarjas, kus mõõdeti -23,1°C. Eile hommikul oli EMHi andmetel kõige külmem Valgas, kus mõõdeti 20,6°C.

Pühapäeval liigub Põhjamerele aktiivne tsüklon, kuid tõenäoliselt pole sel jõudu Läänemerele läbi murda ning olulist ilmamuutust oodata pole.
Tuul püsib kagus ja tugevneb veidi. Kohati võib kerget lund sadada. Külma on –10…-16°C.

Esmaspäeval-teisipäeval tsüklon täitub Põhjamerel ja selle väheaktiivne lohk püsib Läänemerel, põhjustades kohati kerget lumesadu ka Eestis. Puhub kagutuul.
Külma on –12…-17°C, teisipäeva päeval tõuseb –5…-10°C-ni..

Kolmapäeval võib Läänemere suhteliselt sooja veepinna kohal tekkida madalrõhuala, mis liikudes piki merd põhja poole toob meieni tugevneva lõunakaare tuulega soojemat õhku.
Sajab lund, päeval lääne pool ka lörtsi. Õhutemperatuur võib tõusta 0…-5-ni, saartel võimalik kuni +3°C. Sulailma arvutatud tõenäosus on 35 protsenti.

Külmapühad jäävad ära


Külmapühasid seega Merilainu sõnul koolilastel tänavuse aastanumbri sees oodata pole.
Koolide külmapühasid mõjutavad nii väljas- kui ka sisetemperatuurid ja õppetunnid jäetakse ära õpperuumis, kus õhutemperatuur on vähem kui 19 ºC ja võimla õhutemperatuur on vähem kui 18 ºC, selgus tervisekaitseinspektsiooni kodulehelt.
Õppetegevuse korraldamisel arvestatakse välisõhu temperatuuri ja tuule kiiruse koosmõjust sõltuvat tuule-külma indeksit ning organismile tegelikult toimivat välisõhu temperatuuri.
Õppetunnid võib ära jätta, kui sõit kooli ja tagasi ei ole korraldatud ja tegelikult toimiv välisõhu temperatuur on:
** -20 ºC ja madalam 1.–6. klassis.
** -25 ºC ja madalam 7.–9. klassis.
Madalast välisõhu temperatuurist hoolimata kooli tulnud õpilastele korraldatakse kojusaatmise võimaluseni erinevaid tegevusi.
Kehalise kasvatuse tunde võib läbi viia õues:
** 1.–6. klassi õpilastele tegelikult toimival välisõhu temperatuuril kuni -10 ºC;
** 7.–12. klassi õpilastele tegelikult toimival välisõhu temperatuuril kuni -15 ºC;
** mõõduka tuule korral tuulekiirusel kuni 8 m/s.