Meie kogemused kinnitavad, et see lugejate koostatav edetabel on ministeeriumites igal aastal nii oodatud kui ka kardetud kokkuvõte aastase töö kohta, mida vastavalt saadud hindele kiidetakse või laidetakse.

Hääletada saab nii Eesti Päevalehe online-keskkonnas kui ka Delfi veebilehel. Hääletus kestab kuni jõulupühade lõpuni, 27. detsembrini. Peale hinde panemisele võib iga vastaja ka lühidalt esile tuua, mis tema arvates olid ühe või teise ministri töös õnnestumised, mis aga ebaõnnestumised.

Läinud aastal vastas ministrite küsitlusele 3317 Eesti Päevalehe ja Delfi lugejat. Kokku on viie aasta jooksul hääli antud rohkem kui 6000.

Mullu sai vastajatelt kõrgeima keskmise hinde – 5,8 – välisminister Urmas Paet, tabeli lõppu jäi justiitsminister Kristen Michael keskmise hindega 2.

Räägi inimestega

Viie aasta kokkuvõtete tegemise kogemus kinnitab, et kõrgeimaid hindeid on saanud need ministrid, kes tahavad ja suudavad oma valijatega inimkeeli rääkida. Käredus, ülbus ja sapised märkused seevastu langetavad hinnet oluliselt.

Viie aasta jooksul kõige kõrgemaid hindeid saanud ministrid on järgmised: majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts keskmise hindega 6,1 aastal 2011, haridusminister Tõnis Lukas ja välisminister Urmas Paet mõlemad keskmise hindega 6,0 aastal 2011. Kaitseminister Jaak Aaviksoo pälvis aastal 2009 keskmise hinde 5,9.

Viie aasta jooksul kõige madalamaid hindeid saanud ministrid on peale justiitsminister Kristen Michali ka siseminister Ken Marti Vaher (2,4) aastal 2011, kultuuriminister Laine Jänes (2,6) aastal 2010. Ministrite 2013. aasta edetabel jõuab lugejateni uue aasta esimeses Eesti Päevalehes.