Et endale tulevikus kliente kindlustada, värvatakse pensionisambaga ühinema koolilapsi, kelle pensioniea algus ulatub enam kui 50 aasta taha.

Tallinna Pelgulinna gümnaasiumi majandusõpetuse tunnis käis 10. ja 11. klassi õpilastele teisest pensionisambast rääkimas Anne ja Co kindlustusvõrgu konsultant. 10. klassi õpilase Miku (nimi muudetud) sõnul selgitas konsultant võrdlevalt paljude fondide tulusust.

“Tunni lõpus jagati ka paber, kus öeldi, et kui praegu nende kaudu teise sambaga liituda, siis saab Sportlandi või +-Elektroonika kaupluse 500-kroonise kinkekaardi – kui ühineda viieks aastakse selle fondiga,” ütles Mikk. “Ja kui enne viit aastat leping lõpetada, siis tuleks raha tagasi maksta.”

Koolid ise kutsuvad

Kooli majandusõpetuse õpetaja Annemari Maipuu sõnul on tunni eesmärk pensionisamba teemat tutvustada ning varasematel aastatel on sellest rääkimas käinud ka Hansapanga esindajad.

“Need inimesed polnud ka mingi konkreetse panga esindajad ning ma ei näe nende esinemises midagi halba, seal seletati ka, et fondi lepingu katkestades tuleb kinkekaardi raha tagasi maksta. Nii et keegi ei käinud neid 500 krooni eest ära ostmas,” ütles Maipuu. “Ma ei näe selles midagi ebaseaduslikku, sest nagu aru saan, lubavad paljud koolid ka lepinguid sõlmida, mina olin selle vastu ja leidsin, et koolis õppetunni ajal võib seda vaid tutvustada.”

Anne ja Co konsultandi Aivar Villemsi sõnul kutsutakse firmat sageli koolidesse. “Kui olen rääkimas käinud, siis toon alati ära kõigi fondide võrdluse, pangad räägivad vaid enda asja,” rääkis Villems. Ta tunnistas, et töötasu tuleb fondidelt lepingute pealt, kui pärast tutvustamist mõni laps mõne fondi kasuks otsustab.

“Noored on kindlasti panga jaoks oluline kliendigrupp,” ütles Hansapanga  investeerimistoodete osakonna juhataja Art Lukas. Noorte ligitõmbamiseks on Hansapank pensioniteema eraldi välja toonud NPNK-reklaamis.

Ka SEB Eesti Ühispank püüab noori pensionisambaid valima tõmmata. “Suvel koolides sisseastujatele õppelaenu ja pangakaardi-õpilaspileti võimalusi tutvustades rääkisime ka pensioni II sambast,” ütles panga avalike suhete juht Evelin Allas.

Liitujate hulk väike

•• 2006. aastal on 23 032 SEB Eesti Ühispanga teise samba fondidega liitunutest 579 kuni 18-aastaseid ehk 2,5%. Kokku oktoobri lõpu seisuga on pangal aktiivseid pensionifondi kliente 150 000 , neist alla 18-aastaseid 1300 ehk 0,9%.

•• 16–17-aastaseid liitujaid on Hansapangal 3100, nendestki lõviosa on 17-aastased, kes kohe hakkavad täisealiseks saama.

•• Need arvud on panga hinnangul ootuspäraselt väikesed, kui võrrelda näiteks 20-aastaste liitunutega, keda Hansa pensionifondides on 20 000.

•• Pensioni II sambaga liitumine on kohustuslik kõigile 1983. aasta ja hiljem sündinutele. Kui noor ise mõne fondi kasuks ei otsusta, siis fond loositakse.