Tallinna abilinnapea Taavi Aasa sõnul ei ole põhjust karta, et traditsioonilised aastapäevaparaadid pärast väljaku valmimist sinna enam ei mahu.

„Väga suuri muudatusi ei ole, sest tegelikult arvestati juba alguses sellega, et väljaku tugevusvaru peab olema selline, et siin oleks võimalik paraade pidada,“ rääkis abilinnapea Aas Päevaleht Online'ile.

Abilinnapea lisas, et paraadidel osalev rasketehnika platsile mingit ohtu ei kujuta ning parkla „lagi“ peab seega kogu paraadetendusele kenasti vastu. „Küll aga viimaste konsulteerimiste käigus on nihutatud natuke väljaku valgustuspostide asukohta, et kolonnid mahuksid reastuma,“ selgitas abilinnapea.

Väljaku valmimiseni 142 päeva

Aasa sõnul ollakse väljaku valmimisega igati graafikus. Betoonitöödest on tema sõnul tehtud ligikaudu 2/3 ning sel nädalal lõpetatakse veel 1000 m3 valamine.

„Nagu iga suure projekti puhul, töid on erinevaid, kuskil ollakse graafikust ees, kuskil ollakse natuke maas, aga lõpukuupäev on paigas, see on 20. august,“ kinnitas abilinnapea. „Päris sellist hetke, et nüüd äkki enam ei jõua õigel ajal valmis, pole tegelikult olnudki,“ rääkis ta. Suur osa oli tema sõnul graafikuspüsimisel ka selles, et arheoloogid tegid ehitajatega väga tihedat koostööd ning plaane kohendati jooksvalt.

Kõige suuremad takistused olidki abilinnapea sõnul seotud arheoloogiliste väljakaevamistega. „Keskaegse osaga mitte niivõrd, aga kui tuli välja, et siin on ka kiviaegset kultuurkihti, see nihutas kogu objekti valmimist,“ rääkis Aas.

Abilinnapea lisas, et platsi alalt väljakaevamiste käigus avastatud leiud seatakse rahvale vaatamiseks välja maa-alla rajatavas Ahhaa keskuses.

Parklasse mahub 136 autot

Kommunaalameti juhataja asetäitja Peep Koppeli sõnul puhastatakse maa-alused vallikraavid korralikult ära ning klaasiga kinni katma neid ei hakata. Valgustatud müüride ümber hakkab osaliselt kulgema hoopis parkimissüsteem. Osaliselt jagub parkimiskohti ka kunagiste tenniseväljakuteni.

„Joontega märgitakse kõik täpselt ära kes ja kuhu tohib parkida,“ sõnas Koppel ning lisas, et müüride puhastamisega hakatakse pihta juba aprillis.

Augusti keskel valmiv parkla hakkab kommunaalameti juhi sõnul mahutama 136 autot.

Väljaku maapealne osa kaetakse graniitplaatidega ning platsil markeeritakse kunagiste müüride paiknemise kohad. Väljaku linnavalitsusepoolsesse külge jääb keskuse klaaskatus, mille eest pääsevad maa alla autod ning platsipoolsest osast suundub maa alla ka trepistik.

Vabaduse väljaku ümberehituse kogumaksumuseks kujuneb 272 miljonit krooni.