Armeele kuuluval üheksa ruutkilomeetri suurusel saarel said ajakirjanikud ilma mingi väljaõppeta Pasi rooli keerata. “Selle juhtimisega saab hakkama isegi kõige rumalam inimene. Ka jalgrattasõit on raskem,” kõlas esimeste seas proovisõidu teinud ETV kaameramehe kommentaar.

Samal arvamusel oli Eesti Päevalehe fotograaf Rauno Volmar, kes võrdles soomuki juhtimist lõbustuspargis mänguauto juhtimisega.

Käima läheb nupuvajutusega

Rooli istudes selgus, et 16 tonni kaaluval ja 270 liitri kütusega maastikul vähemalt 500 kilomeetrit läbida suutval soomukil on automaatkäigukast. Instruktor kõrvalistmel käivitab nupuvajutusega mootori ning sõiduk pääseb kergelt liikuma, kusjuures roolivõim muudab juhtimise ülikergeks.

Tänu headele amortisaatoritele kujuneb maastikusõit üllatavalt sujuvaks. Kuuldavasti olevat Pasi kabiinis proovisõitu teinud Läti kaitseminister sattunud mugavast sõidust nii vaimustusse, et käskinud alluvail kohe samas hakata ostulepingut ette valmistama.

Kuuliprits nõuab jõudu

Kui masin hakkab roobastel hüppama, palub instruktor piduripedaali vajutada ja hoogu natuke maha võtta. Kuigi Pasi jääb erinevalt ameeriklaste analoogidest püsti isegi kuue-kümnekraadise kaldega sõites, on ettevaatus siiski tarvilik.

Soomuki tagaosas jalaväejao tarbeks olevas kabiinis on laskeavad ja vaateaknad, kust saab sõidu ajal ümbrust jälgida.

Samuti saavad korraga kolm sõdurit soomuki katuselt poole kerega luugist väljas olles ümbruskonda jälgida. Neist olulisem on kuulipilduri koht, kelle kasutuses on 15 kilo kaaluv kuulipilduja. Arvestades, et torn, mille külge see kinnitatakse, kaalub 30 kilo, nõuab kogu kupatuse kiire liigutamine vaenlase suunas head füüsist.

Pasil on hea maine, mida demonstratsioon ainult kinnitas. 60 soomukit ostvad eestlased on esimesed, kes saavad soomlaste käest kasutatud, kuid väga heas korras sõidukid.

Uute ja kallite, tehasest tulevate Pasi-soomukite järele on nõudlus nii suur, et isegi pururikkad rootslased said neid endale korraga osta vaid 50. Ülejäänud kümmet pidid nad 25 miljoni Rootsi krooni eest rentima.

Kui hiljem Ilta-Sanomates kolleegidele räägin, et käisin proovimas Pasit , mida eestlased ostavad tervelt 60 tükki, imestavad kõik nagu ühest suust, et ju me peame siis ikka väga rikkad olema.