Tänane peastaabi ülem oli toona Tallinna kõrgema poliitilise ehitusvägede sõjakooli kursant ja avaldas artiklis muuhulgas mõtteid teda toona ees oodanud nõukogude armee poliittöötaja ameti kohta.

“Alustan teenistuslikku järelevalvet kaitseväe kõrgema ohvitseri kohta võimalike diskrediteerivate andmete levitamise suhtes,” ütleb 4. juulil kaitseväe juhataja ülesandeid täitnud peastaabi ülema asetäitja kolonel Neeme Väli allkirja kandev käskkiri.

Ei kommenteeri

Kaitsejõudude peastaabi teavi-tusosakond jäi eile juurdlust kommenteerides lakooniliseks. “Teenistuslik järelevalve on ametkondlik,” ütles nooremleitnant Georgi Kokošinski, kes täitis eile teavitusosakonna ülema ülesandeid. Samuti ei õnnestunud eile saada ka ametlikku kinnitust sellele, kas kõrgemaks ohvitseriks, kelle maine võis kahjustatud saada, on brigaadikindral Alar Laneman. “Mul ei ole siia midagi lisada,” teatas Kokošinski.

Eesti Päevalehe allikate teatel ei ole peastaabis muid kellegi isikule võimalikku halba varju heitvaid materjale viimase kahe kuu jooksul levitatud. Ettekanne, mis annab juurdluseks aluse, on laekunud 8. juunil.

Sama käskkirjaga moodustati ka komisjon, mida juhib kaitseväe peainspektor kolonelleitnant Jüri Järvelainen ja liikmeteks on teiste seas sõjaväepolitsei juht major Eduard Kikas ja teavitusosakonna ülem major Peeter Tali. Kaitseväe peainspektor peab esitama aruande järelevalve tulemuste kohta kaitse-väe juhatajale hiljemalt 10. augustiks.

Võimalik alus uurimiseks

•• Eesti Päevalehe andmetel andis aluse teenistuslikuks juurdluseks peastaabis ajakirjas Pioneer 1983. aastal ilmunud artikkel “Kursant”.

•• Väljavõte artiklist: “Õhetav, pehmete näojoontega noormees, kellega jutt hakkas hargnema pikema sissejuhatuseta. Jutu sisust jõudis minuni see, et kell pool viis peab klubis algama parteikoosolek. Palutud on ka pataljoni komsomolikomitee liige Alar Laneman. “Täna võetakse mind parteikandidaadiks...”

•• Riigikogu riigikaitsekomisjoni aseesimees Trivimi Velliste ütles, et tema ei ole ilmselt uurimiseks põhjuse andnud artikliga tuttav ning seega ei tahtnud selle sisu kommenteerida. Samas tõdes ta, et iga kõrgema ohvitseri minevik peaks kindlasti teada olema ja seal ei tohiks midagi varjata.

•• “Kui keegi kellegi kohta midagi välja kaevab, peegeldab see tavaliselt mingit omavahelist rivaalitsemist,” lisas Velliste.