Riigikantseleisse on saabunud eelnõu, mille kohaselt antakse maha kantud 34-meetrine mereväe patrull-laev Ristna tasuta Jõgeva maavalitsuse kasutusse.  “Laev ehitatakse ümber turistidele mõeldud huvireisilaevaks, relvastus on sealt juba praegu maha võetud,” ütles Jõgeva maavanem Aivar Kokk.

Aprillis rahandusministrile saadetud kirjas märgib ta, et laev on neile vajalik riigivõimu teostamiseks maakonna tasakaalustatud arengu eesmärgil – näiteks oleks sellega võimalik järveäärsetel rahvaüritustel lisaturvalisust tagada.

Ligi taunib plaani


Kaitseminister Jürgen Ligi sõnas, et vastavalt riigivara seadusele pidi ministeerium enne laeva lõplikku mahakandmist pakkuma seda kõikidele riigivara valitsejatele. “Ainsaks võimalikuks variandiks osutuski Jõgeva maavalitsus, kes leidis, et sõjalaevastik on täpselt see, mida neil hetkel vaja, ja ministeeriumi asi ei ole seda hinnata,” ütles Ligi.

Nüüd peab sõjalaeva maavalitsuse käsutusse andmist arutama valitsus. Ligi märkis, et tema arvates ei ole see plaan mõistlik, sest laevaga kaasnevad ka kulud ning lõpuks peab selle niikuinii maha müüma.

“Kui laeva ei lähe vaja kaitseväel ega piirivalvel, siis on väga ebatõenäoline, et üks maavalitsus on see rikas, kes laeva vajaks.”

Regionaalminister taunib plaani

Regionaalminister Jaan Õunapuu teatas täna pärast artikli ilmumist, et arvestades laeva ülalpidamisega kaasnevaid kulusid, ei pea ta õigeks, et mahakantud sõjalaev läheb Jõgeva maavalitsuse valdusesse.

"Kui Kasepää vald suudab laevaga kaasnevad kulud katta, siis on kõige otstarbekam anda laev läbi riigikogu majanduskomisjoni otse kohalikule omavalitsusele. Huvireisilaev aitaks kaasa turismi edendamisele ja oleks kasulik Peipsi-äärse piirkonna arengule," ütles Õunapuu.