Märtsis said nii õpilased kui ka lapsevanemad kindlust teadmisest, et oma kooli õpilased gümnaasiumisse saamiseks mingeid katseid tegema ei pea ning piisab, kui poistel on keskmine hinne 3,8 ja tüdrukutel 4,0.

Kevadvaheajal toimusid enamikus koolides sisseastumiskatsed, kuid Pelgulinna noored, olles kindlad, et on oma kooli oodatud, neist osa ei võtnud. Vaheajalt naastes tehti neile siiski ootamatult testid ning 15. aprilliks koostati sissesaanutest nimekiri. Siis selgus ka, et sissesaamiseks vajalik keskmine hinne tõusis 4,2 peale. Märkimist väärib, et osa senistest Pelgulinna gümnaasiumi õpilastest, kes jäid nimekirjast välja, on keskmine hinne hoopis kõrgem – 4,5. Seni lubatud kolmandat paralleelklassi (kunstiklassi) aga direktor avada ei taha.

9. klassi õpilase ema Sirle Saarepere on nördinud, et direktor aasta otsa lubatud kolmanda 10. klassi mitteavamisest alles mai alguses teatas.

Ruumi liiga vähe

Direktor Tõnu Piibur ütleb, et lisaklassi avamisest ei ole juttu olnudki ja viitab sealjuures ruumipuudusele. Juurde tehtav kunstiklass pidurdaks tema sõnul õhtupoolse vahetuse likvideerimist, sest õpilastele ei leiduks nõuetekohaseid klassipindu.

Samuti lükkas direktor ümber selle, justkui oleks ta lubanud, et keskmise hindega vähemalt 3,8 on gümnaasiumikoht kindlustatud, ja väitis, et nii oli see eelmisel aastal. Tänavu aga kerkis hinne äkitselt üle ootuste kõrgeks. Piibur peab põhjuseks õpilaste enda tublidust ning rõõmustab, et võib nüüd endagi juhitavat kooli nn eliitkooliks lugeda.

Lapsevanem Raivo Sternfeldi sõnul peitub aga põhjus hoopis selles, et tänavu oli 9. klassides tavapärasest rohkem õpilasi. “1990-ndatel sündis palju lapsi,” täpsustas ta ja lisas, et ka teised Tallinna koolid on suhteliselt täis. Seetõttu ei mõista Sternfeld ega teised lapsevanemad, miks keeldub koolidirektsioon sügisest vajalikku kolmandat paralleelklassi avamast. “Koolidirektori asi on oma õpilaste eest seista,” leidis ka Saarepere.

Piiburi teada on Tallinna koolides vabu kohti küllalt. “See ei ole nii traagiline, pigem on õpilaste puudus,” lausus ta hoopis. Piiburi sõnul ei osutunud varem maha hõigatud eelmise aasta madalaim keskmine hinne sel aastal reaalseks, kuid ta on enda kinnitusel valmis igakülgselt nõustama ja toetama õpilasi, kes ei ole veel teinud oma valikut haridustee jätkamiseks.