Oktoobrist alates andsid endast märku nii üldarstid kui ka äsja ülikooli lõpetanud noored, kes olid valmis töötama perearstide ja -õdede puhkuseasendajana. Puhata soovivad perearstid said soovijate seast valiku teha.

Asendusajal on arsti minimaalne brutokuupalk 1060 eurot, millest ligi poole tasub riik, poole aga asendatav perearst.

Viljandis OÜ-s Peremeedik asendusarstina töötav Katrin Popenova valis ameti, sest tahab saada perearstiks ja astub sügisest Tartus residentuuri. „Kuna lõpetasin äsja ülikooli, olen noor arst ja mul on vähe kogemusi, siis on mul kõrval kogenud pereõde. Saan temalt alati abi küsida, sest kuigi teadmisi jagub, jääb vahel kogemustest vajaka,” ütles Popenova. „Asendusarstina on mul võimalus teadmisi koguda ja teha tööd, mis mulle meeldib. Olen juba praegu näinud mitmeid huvitavaid juhtumeid, millest mõni paneb mõtlema ka kodus, ning üldiselt meeldib töö mulle väga.”

Ka perearstide ja -õdede asendussüsteemi projektijuht Nele Lõhmus märkis, et perearstid võiksid julgemalt võtta end asendama noori, vastselt arstiteaduskonna või õe eriala lõpetanuid. „Kui panustada aega nende väljakoolitamiseks, siis tulevad nad võib-olla ka järgmistel aastatel appi,” selgitas ta. „See on investeering tulevikku.”