Keskkonnaameti tellimusel kerkib 15 miljoni krooni eest Tallinna eri piirkondadesse neli mänguväljakut, kus vanaemad-vanaisad saavad lapselastel silma peal hoides end samal ajal treenida.

Vabaõhujõusaal! Just selline mulje jääb päikesepaistelisel pärastlõunal Stroomi rannas, kus seltskond pensionäre mänguväljakul trenni teeb. Kes suusatab, kes harjutab tasakaalu, hööritab puusi või vormib lihaseid.

Kaks fotograafi tiirutavad ümber võimlevate seenioride nagu Tallinna linnavõim ümber oma pensionieas kodanike-valijate. Ja seeniorid treenivad, on lahkelt modellideks, aga vestlevad omavahel. Kiidavad kõrvalistele, et küll on tore väljak.

Keskkonnaameti heakorra ja investeeringute sektori peaspetsialisti Helmut Koidla sõnul ongi pereväljaku põhimõte selles, et tegevust jätkuks “nii lastele kui ka vanaemadele, ühe- kuni saja-aastastele”.

Uudsetest väljakutest on Koidla sõnul kasu mitmel moel: “Enda vormis hoidmisega tegelevad lapsevanemad saavad paralleelselt oma pisipõnnidel silma peal hoida. Kuid samas ka jälgida, et keegi väljakut lammutama ei kipuks. Kui pereväljakul on kasutus paljudele vanuserühmadele, siis on ka lõhkumisi minimaalselt,” kinnitas Koidla.

Juba järgmiseks neljapäevaks 2,8 miljoni krooni eest Stroomi randa valmiva pereväljaku põhiline lastele mõeldud atraktsioon on mängulaev. Selle ehitusjärg sõltub Koidla sõnul sellest, millal üks või teine element Eestisse saabub. “Tellitakse need ju teistest riikidest,” selgitas ta. “Lepingus on plaanitud nii, et hiljemalt lastekaitsepäeval 1. juunil on kõik tööd lõpetatud ja elemendid lastele mängimiseks avatud.”

19. juunil valmib Lasnamäel Vormsi 5 osaühingu Anrema Grupp rajatav mänguväljak. Augustis on keskkonnaametil kavas pereväljakud ehitada ka Haaberstisse Õismäe tiigi pargialale ning Kristiinesse Löwenruh’ park.

Vaata ka:

Perelinnakud pealinna eelarvekavas

•• Möödunud nädalal kinnitatud Tallinna 2009.–2012. aasta eelarvestrateegias seab linnavõim peamisteks heakorra eesmärkideks linna elamisväärsemaks ja rohelisemaks muutmise ning loodussõbraliku eluviisi propageerimine.

•• Mida selleks tehakse? Strateegia järgi rajab ja rekonstrueerib linn parke ja puhkealasid, ehitab ja rekonstrueerib purskkaeve, jätkab Tallinna merele avamist.

•• Suundadena mainitakse loodusõppe- ja liikumisradade rajamist, Paljassaare kaitse- ja puhkeala kujundamist ning kogupere-mängulinnakute ehitamist igasse linnaossa.

•• Tänavuses eelarves on pereväljakutele 15 miljonit krooni, lisaks 5,7 miljonit lastemänguväljakute projekteerimiseks ja ehitamiseks.

•• Pereväljakute vajadust on abilinnapea Deniss Borodit‰ kommenteerinud nii: “Tallinnas on praegu ainult üks kogupere-mänguväljak Mustamäel Männipargis, kuhu perekonnad kogu linnast sportlikult aega veetma sõidavad.”