Eesti Personalirendiettevõtete Liidu (EPREL) sõnul kinnitas 20. detsembril toimunud töölepinguseaduse konsultatsioonide kokkuvõtval arutelul ministeeriumi asekantsler, et seaduse uut versiooni olemas ei ole ning juhul, kui eelnõu valmib, sisaldab see tööjõu rendi regulatsiooni. 

EPREL ning Sotsiaalministeeriumi ametnikud on ligi kolme aasta jooksul kohtunud korduvalt ümarlauas, töögruppides, vahetanud versioone tööjõurendi regulatsiooni kohta ning enamikes punktides saavutanud kokkulepped.

Liidu hinnangul on töösuhe endiselt küllalt jäik ning nüüd plaanitakse vähendada töövõtja kindlustunnet, kuigi kogu Euroopa püüdleb suurema paindlikkuse poole töötajate turvalisust vähendamata ning töötamise vormist sõltumata. Tegevusala, mis siinmail jõudsalt areneb ning on reguleeritud enamikes arenenud Euroopa riikides vajab seadustamist ka Eestis.

EPREL kutsub üles kõiki tööturu osapooli mitte kooskõlastama töölepinguseaduse eelnõud praegusel kujul, kuna kaasaegsetest paindlikest töösuhetest suurima osakaalu ning kasvupotentsiaaliga personalirenditeenus on endiselt lindprii staatuses ja personali rentivate ettevõtete tegevus sisuliselt reguleerimata.

Liit tuletab meelde, et Vabariigi Valitsuse võttis istungil 19.04.2007. ühehäälselt vastu Euroopa Liidu seisukoha, kus muuhulgas seisab: “Kolmepoolse töösuhte puhul, kus suhte eripäraks on tööandjate paljusus, on esmatähtis tagada töötaja kaitse, sõltumata sellest, kas tööandja kohustusi täidab agentuur või kasutajaettevõtja. Selles küsimuses peame oluliseks kohustuste jaotuse määratlemist ning vajaduse korral nende sätestamist riigisiseses õiguses. Renditöötaja kaitse miinimumstandardid peavad tagama ausa konkurentsi ühisturu ulatuses”.